Σάββατο, Μαϊος 18, 2024
Follow Us
«Ιστορικό» το δημοτικό πάρκο Νάουσας

Ανάμεσα στα 17 πάρκα στην Ελλάδα που θα χαρακτηριστούν ιστορικά είναι το δημοτικό πάρκο Νάουσας σύμφωνα με ρεπορτάζ του voria.gr.

galbee

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το δημοτικό πάρκο Νάουσας  σύμφωνα με την Έκδοση με θέμα τους Ιστορικούς Κήπους και Πάρκα στην Ελλάδα, που θα δημοσιεύσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου ανήκει στα ιστορικά πάρκα της Ελλάδας. Η έκδοση περιλαμβάνει 17 κήπους ανά την Ελλάδα που επιλέχθηκαν από την ομάδα εργασίας ως ιστορικοί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που υιοθετήθηκαν.

Στην περιοχή της Μακεδονίας ξεχωρίζει ακόμα το παράδειγμα του δημοτικού πάρκου της Νάουσας, το οποίο αναφέρεται σε ιστορικά κείμενα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στέκεται στο φυσικό «φρύδι» της πόλης με θέα τον κάμπο της Νάουσας. Τη δεκαετία του 1930 διαμορφώνεται το ¼ της έκτασής του κατά τα πρότυπα του Γαλλικού ρυθμού κηποτεχνίας και το 1959 από τον κο Βασίλειο Παλλάσκα κατά τα πρότυπα της αγγλικής νατουραλιστική σχολής. Ο ίδιος υπογράφει στη μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου ως αρχιτέκτων κήπων, διπλωματούχος μηχανικός γεωπόνος– paysagiste. Σημαντική είναι η τεκμηρίωση της αξίας του σχεδιασμού μέσω του σχεδίου ηλεκτροφωτισμού που διασώζεται στα αρχεία της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Νάουσας και το οποίο αποτελεί ιστορικό κειμήλιο αρχιτεκτονικής τοπίου. Αξίζει να σημειωθεί οτι καλώντας την ιστορική αξία του πάρκου, η Δ/νση πρασίνου του Δήμου Νάουσας προχωράει σε διαχειριστική μελέτη που σέβεται απολύτως την ιστορική αξία και ιδιαίτερη ταυτότητα του πάρκου.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ

 napnao