Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Το σώμα μας: Aυτός ο ανεκτίμητος δάσκαλος

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα τέλειο παράδειγμα συνεργασίας και οικονομίας.

Μέρα και νύχτα ασταμάτητα για όλα τα χρόνια της βιολογικής ζωής του ανθρώπου, παράγει έργο σε κυτταρικό επίπεδο, το οποίο προσφέρεται έπειτα σε όλον τον οργανισμό. Δουλεύει με τεράστια ακρίβεια χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία που του παρέχονται και απορρίπτει μόνο τα επιβλαβή ή τα τοξικά.

Για κάθε ανάγκη του υπάρχουν εξειδικευμένα κύτταρα και όργανα τα οποία δρουν με ομαλό και αποδοτικό τρόπο. Για παράδειγμα, το σώμα μας λειτουργεί υγειώς σε ένα εύρος 36.3 έως και 37.3 βαθμών Kελσίου. Οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί αναλαμβάνουν να διατηρούν συνεχώς τη θερμοκρασία μέσα σε αυτά τα στενά όρια. Εάν ανεβεί μόνο λίγους βαθμούς παραπάνω, το σώμα δε θα μπορέσει να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι και η τελειότερη μηχανή θα δυσκολευόταν να διατηρήσει αυτά τα θερμοκρασιακά όρια με τέτοια ακρίβεια, ειδικά όταν οι εξωτερικές συνθήκες δεν είναι σταθερές. Το σώμα δίνει τις δικές του μάχες και βρίσκεται διαρκώς σε πόλεμο με τα μικρόβια και τους ιούς που υπάρχουν στο περιβάλλον. Και σε έναν πόλεμο πρέπει να ενεργείς με σοφία. Για το λόγο αυτό και το ίδιο το σώμα κάνει παύσεις από την προσπάθεια να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του και την ανεβάζει όποτε χρειαστεί ώστε να συμβάλει στη μάχη ενάντια σε έναν εισβολέα.

Το σώμα μας, λοιπόν, αποτελεί το τελειότερο πρότυπο συλλογικής εργασίας που υπάρχει. Είναι ιερό και μας φιλοξενεί μια ολόκληρη ζωή. Πάντα φέρεται με συνέπεια σε όλα. Εμείς όμως κατά πόσο το εκτιμούμε αυτό άραγε; Τι θα μπορούσαμε να πάρουμε ως δίδαγμα από το ίδιο μας το σώμα; Ίσως πως χρειάζεται και εμείς να στεκόμαστε με αγωνιστική διάθεση στη ζωή. Ίσως πως χρειάζεται να είμαστε συνεπείς στις πράξεις μας και να στεκόμαστε με σοφία στις μάχες που δίνουμε καθημερινά…

Σύλλογος ΕΝ*

Facebook: ENaoussa

Instagram: enaoussa

Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.