Logo
Πετρέλαιο: Βουτιά στις τιμές του Brent, έρχεται νέα πτώση-Πως αναμένεται να κινηθούν οι τιμές στην αντλία

Σημαντική πτώση των τιμών των καυσίμων αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην αγορά, εκτός και αν υπάρξει ραγδαία αλλαγή της τάσης, όπως φαίνεται και από την τιμή του πετρελαίου Brent.

parste

Συγκεκριμένα, η διεθνής τιμή του Brent πετρελαίου κατέγραψε σημαντική πτώση και βρέθηκε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι κάτι που έχει να συμβεί από τις 18 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή το ευρώ βρίσκεται στα υψηλά 4μηνου και δημιουργεί προσδοκίες ότι οι τιμές των καυσίμων μπορεί να αποκλιμακωθούν άμεσα και σημαντικά.

Τις επόμενες ημέρες, εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί στις τιμές των καυσίμων και ειδικά σε diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης, σημαντική πτώση, ενώ αντίθετα με βραδύτερο ρυθμό ακολουθεί την αποκλιμάκωση των τιμών στην αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των τιμών σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ευρώ, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από την Δευτέρα θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις τιμών που ενδεχομένως να φτάσουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο.

Βέβαια υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι που λένε ότι αφενός η πτώση του Brent ίσως είναι παροδική και αφετέρου ότι ίσως τελικά δεν περάσει στον τελικό καταναλωτή η εκτιμώμενη πτώση των τιμών.

Πως αναμένεται να κινηθούν οι τιμές στην αντλία

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Το diesel κίνησης έχει παρουσιάσει σημαντική πτώση και θεωρείται θέμα ωρών η μέση τιμή να διαμορφωθεί κάτω από το 1,9 ευρώ, τουλάχιστον για την Αττική. Ήδη σε πολλά πρατήρια καυσίμων έχει υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο.

Σε ότι αφορά την βενζίνη αυτή είναι σαφώς πάνω από τα 2 ευρώ και η αποκλιμάκωση της τιμής γίνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, που αν μη τι άλλο προβληματίζει την αγορά και πολύ περισσότερο τους καταναλωτές.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι η βραδύτερη πτώση των τιμών στην βενζίνη οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει επιστρέψει η ισορροπία τιμών ανάμεσα στην αμόλυβδη και στο diesel κίνησης που είχε διαταραχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα το δεύτερο να πωλείται κατά πολύ υψηλότερα, ενώ προ κρίσης η διαφορά ήταν περίπου 30 με 35 λεπτά το λίτρο.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι νέα αποκλιμάκωση παρατηρείται και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στην Αττική ήδη προσεγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το 1,20 ευρώ το λίτρο, ενώ όταν είχε ξεκινήσει η διάθεσή του ήταν στα 1,37 ευρώ το λίτρο.

Να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο θέρμανσης ακολουθεί την τιμή του diesel κίνησης και ως εκ τούτου είναι προ των πυλών και νέα πτώση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος έτους θα παραμείνει η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ και τα διυλιστήρια συνεχίζουν μέχρι νεωτέρας και επιδοτούν με περίπου 7,5 λεπτά το λίτρο.

Σε ότι αφορά το διεθνές περιβάλλον συνεχίστηκε και χθες η πτώση των τιμών και το Brent που υποχώρησε κατά 3,2%, οριακά κάτω από 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ αμερικάνικο αργό ήταν στα 81,64 δολάρια με απώλειες 4,61%.

πηγή:newsit.gr

tikrob

 

Copyright © 2020 inaoussa.gr | All rights reserved | Development by LEONweb