Logo
Φεβρουάριος: Ο μήνας της μετάβασης και της κάθαρσης

Ο Φεβρουάριος αποτελεί τον πυλώνα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, ένα χρονικό όριο όπου ο χειμώνας υποχωρεί και η άνοιξη ξεπροβάλλει.

Η ρίζα της λέξης Φεβρουάριος στα λατινικά, februum, αποκαλύπτει τον καθαρτικό χαρακτήρα του μήνα, σχετιζόμενος με τους αρχαίους ρωμαϊκούς εξαγνιστικούς εορτασμούς Februa ή Februatio. Στην αρχαία Αθήνα ο Φεβρουάριος αντιστοιχούσε στο μήνα Ανθεστηριώνα.

Το 2024 είναι ένα δίσεκτο έτος, ο Φεβρουάριος αποκτά μία επιπλέον ημέρα. Αυτό το γεγονός συνδέεται με την ταχύτητα περιστροφής της Γης και αποτελεί σύμβολο της ανθρώπινης προσπάθειας να εναρμονίσει το χρόνο ακριβώς με αυτήν την περιστροφή. Στην πραγματικότητα ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον ήλιο έχει διάρκεια 365 ημέρες και έξι ώρες. Οπότε έξι ώρες κάθε χρόνο επί τέσσερα χρόνια ισοδυναμεί με μία επιπλέον ημέρα που προσθέτουμε στο Φεβρουάριο. Αυτός ο πρόσθετος κύκλος, λοιπόν, αποδίδεται σε μια περίοδο ετήσιων μεταμορφώσεων, ενός πνευματικού καθαρισμού πολύ ιδιαίτερου, αφού συμβαίνει μία φορά στα τέσσερα χρόνια.

Τα έθιμα και οι εορταστικές πρακτικές του Φεβρουαρίου αντανακλούν μια περίοδο μετάβασης από το χειμώνα στην άνοιξη, συνδυάζοντας τη γιορτή της Αποκριάς με τη σημασία της λέξης, που ετυμολογικά σημαίνει «μακριά από το κρέας». Αυτή η περίοδος αναδεικνύει την ανάγκη για εσωτερική ενδοσκόπηση και αποφάσεις.

Είναι μια περίοδος που ευνοεί τη μετατροπή των αντιφάσεων σε ευκαιρίες και την κάθαρση των ψυχών μας από ό,τι μας αποτρέπει από νέες αρχές και αναγεννήσεις.

Ας μη μένουμε στην επιφανειακή ερμηνεία αυτών που μας παραδόθηκαν (παράδοση), αλλά ας νοήσουμε τη βαθύτερη σημασία αυτών μέσω της δικής μας έρευνας και νόησης.

Σύλλογος ΕΝ*

Facebook: ENaoussa

Instagram: enaoussa

email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2020 inaoussa.gr | All rights reserved | Development by LEONweb