Logo
ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ: Μια οφειλόμενη απάντηση στην επιστολή του The Garden

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε την ανυπόγραφη επιστολή των καταστηματαρχών (;) της Μεγάλου Αλεξάνδρου,

οι οποίοι άτυπα χαρακτήρισαν τον χώρο πρασίνου του δημοτικού μας πάρκου στον οποίο ανέπτυξαν τραπεζοκαθίσματα κατά τη θερινή και φθινοπωρινή περίοδο ως “THE GARDEN” και στην οποία επιτίθενται αναίτια σε βάρος της παράταξης μας για την τοποθέτηση που έγινε από τον επικεφαλής της παράταξης μας αναφορικά με το μέλλον του Δημοτικού μας Πάρκου, αλλά και την εφαρμογή του ψηφισθέντος από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Κανονισμού Λειτουργίας Κοινόχρηστων Χώρων.

Θυμίζουμε πως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο πλαίσιο όσων προέβλεπε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων παραχωρήθηκε μέρος του Δημοτικού Πάρκου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μία πρωτοβουλία που στηρίχθηκε άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη από την παράταξη μας αρχικά στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου μας και εν συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με όρους όμως και με την καλή πίστη πως θα εφαρμοστούν στο ακέραιο από όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό που τελικά επικράτησε, με τις ευλογίες της διοίκησης του Δήμου μας, ήταν μια άναρχη κατάσταση με την ασυδοσία ορισμένων – ευτυχώς λίγων - να χτυπάει κόκκινο, ειδικά μετά την έναρξη των εργασιών της ανάπλασης της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανάμεσα στις προβληματικές ενέργειες αναφέρουμε τα τραπεζοκαθίσματα που εκτείνονταν σε κάθε μήκος και πλάτος του πάρκου μας, την κατάληψη πεζοδρομίων καταπατώντας ακόμη και τη λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών που απαιτεί τουλάχιστον 1,5 μέτρο, το απίστευτο φαινόμενο μετακίνησης πινακίδων κατά το δοκούν από ορισμένους καταστηματάρχες με σκοπό να αποκόψουν την κυκλοφορία στο δεύτερο τμήμα του έργου της ανάπλασης προς όφελος τους χωρίς καν εκεί να εκτελούνται έργα, προσθήκη νέων αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους. Κι όλα αυτά διότι ορισμένοι αντιλήφθηκαν την ανικανότητα της Διοίκησης να διαχειριστεί την κατάσταση αλλά και την απροθυμία της να διατηρήσει την τάξη, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα μια έλλειψη σεβασμού στον συνάνθρωπο, στη μητέρα με το καροτσάκι και στον οδηγό. Τέτοιες συμπεριφορές ξεχείλισαν το ποτήρι προκαλώντας τον εκνευρισμό του κόσμου της Νάουσας.

Ορισμένοι λοιπόν αντί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους μέμφονται την παράταξη μας διαστρεβλώνοντας μάλιστα τα όσα ειπώθηκαν από εμάς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδικότερα, κανείς μας δεν μίλησε για αυθαίρετες κατασκευές στο πάρκο, αλλά για τις αυθαίρετες κατασκευές παλιές και νέες που υπάρχουν επί του πεζοδρομίου της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η βασική μας αναφορά είναι πως τα υφιστάμενα στέγαστρα τα οποία και πρέπει να καθαιρεθούν και να αντικατασταθούν από άλλες ομοιόμορφες καλαίσθητες και κυρίως νόμιμες κατασκευές. Θυμίζουμε στους ανώνυμους καταστηματάρχες πως η δική μας διοίκηση είχε εργασθεί πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο νέων στεγάστρων με εφαρμογή σε όλο το μήκος της οδού με κατασκευή από την πλευρά του Δήμου με αντίστοιχη μερική αύξηση των τελών χρήσης. Το γεγονός ότι η ανύπαρκτη σημερινή διοίκηση δεν μπήκε καν στον κόπο να δει την προεργασία που είχε γίνει αλλά μετέφερε το βάρος στους καταστηματάρχες λέγοντας τους να βάλουν οι ίδιοι ιδιώτη μηχανικό να κάνει σχέδιο για λογαριασμό του Δήμου (!) είναι αυτό που θα έπρεπε να τους προβληματίζει και όχι το αν εμείς θέλουμε να διορθωθεί μόνιμα η κατάσταση στη Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αλλά εκεί η φωνή των «καταστηματαρχών» μπήκε στο “mute”…

Επιπρόσθετα το αν εμείς ενδιαφερόμαστε για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι μια μομφή που δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθεί, αλλά δυστυχώς κάποιοι φαίνεται να παρασύρονται από ορισμένους ελάχιστους μαγαζάτορες οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρονται για το συλλογικό συμφέρον των επιχειρήσεων της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Διότι εμείς προχωρήσαμε στον σχεδιασμό και τη δημοπράτηση ενός έργου – της ανάπλασης της Μεγάλου Αλεξάνδρου – το οποίο θα δημιουργούσε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης μέσα από την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, αν παρακολουθούσαν στο σύνολο του το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι όσα τους μετέφεραν οι διάφοροι καλοθελητές θα γνώριζαν πως η παράταξη μας αντιλαμβανόμενη τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που όλοι μας αντιμετωπίζουμε και βιώνουμε, ήταν η μόνη που πρότεινε στην τελευταία συνεδρίαση με θέμα τον προϋπολογισμό του 2021, μείωση κατά 20% των δημοτικών τελών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Ας δούνε ποιοι δεν συμφώνησαν με την πρόταση μας…

Αν όμως κάποιοι αυτόκλητοι «παράγοντες» θεωρούν πως είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακολουθούμε σε οτιδήποτε σκέφτονται θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν είμαστε όλοι σαν εκείνους τους συνομιλητές τους που δεν διστάζουν να τους «παραμυθιάσουν» για λίγα ψηφαλάκια ως αντάλλαγμα.

Κλείνοντας επισημαίνουμε προς όλους και με κάθε τρόπο πως το Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας ανήκει στο σύνολο των δημοτών της. Είναι ο μοναδικός χώρος πρασίνου εντός του αστικού ιστού. Ένας χώρος μοναδικός. Ένας χώρος που σίγουρα χρήζει παρεμβάσεων για να γίνει ακόμη καλύτερος, ακόμη πιο πράσινος, ακόμη πιο ζωντανός και ελκυστικός. Για αυτό τον στόχο θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι.

ΥΓ1 Ευελπιστούμε στην ίδια ευαισθησία καθαρισμού και περιποίησης του χώρου από τους καταστηματάρχες που πλέον δεν θα δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο χώρο του Δημοτικού μας πάρκου.

ΥΓ2 Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που μπαίνουμε σε διαδικασία να απαντήσουμε σε ανυπόγραφη επιστολή. Θέλει θάρρος η επώνυμη και δημόσια έκφραση.

 

Copyright © 2020 inaoussa.gr | All rights reserved | Development by LEONweb