Logo

kalaitzis1Με τον ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο ηθοποιό Στέλιο Καλαϊτζή βρέθηκε το inaoussa.gr και είχε την ευκαιρία να τον ρωτήσει για την ταινία μικρού μήκους που ετοιμάζει, την συμμετοχή του στην ταινία “The journey” αλλά και για θέματα σχετικά με την τέχνη της υποκριτικής.

 

 

Στέλιο πληροφορηθήκαμε πως ετοιμάζεις μια ταινία μικρού μήκους. Πότε και πού θα γίνουν τα γυρίσματα και ποιο θα είναι το θέμα της ταινίας;

kalaitzis2Τα γυρίσματα της ταινίας θα γίνουν εδώ στη Νάουσα, όπως και στο Αρκοχώρι όπου και έχει στηθεί ένα πλατό στον χώρο του δημοτικού σχολείου. Η έναρξη των γυρισμάτων θα γίνει στις 12 του μηνός και θα διαρκέσουν ως τις 15, ένα τετραήμερο πολύ γεμάτο, που μέσα από αυτό αποσκοπώ στο να μάθω την δουλεία μου πολύ καλύτερα καθώς πιστεύω πως μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα μάθω και εγώ πως μπορεί να στηθεί μία ταινία από πίσω. Βλέπω πράγματα που ως ηθοποιός δεν είχα την ευκαιρία να τα βιώσω και να αντιληφθώ τον κόπο και τον χρόνο που χρειάζονται ώστε να γίνουν πράξη.

kalaitzis3Τα γυρίσματα θα γίνουν σε αρκετά σημείο της Νάουσας όπως: Ο Άγιος Νικόλαος, ο χώρος Θυσίας, κάποια στέκια της πόλης αλλά και σε αρκετά ακόμη σημεία της. Το συνεργείο που θα βρίσκεται μαζί μου είναι από την Θεσσαλονίκη, πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό συνεργείο και ελπίζω πως όλα θα εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς έχουμε κοινή αντίληψη σε αυτό που ετοιμάζουμε. Ο πολλαπλός ρόλος μου( σκηνοθεσία-παραγωγή-πρωταγωνιστικός ρόλος) είναι ένα ρίσκο για μένα καθώς δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να αναλάβω την ευθύνη όλων των πραγμάτων. Μαζί μου στην ταινία θα πρωταγωνιστήσει μία πολύ καλή ηθοποιός από την Θεσσαλονίκη η κ. Τίνα Λεωνόρα, με την οποία αν και δεν γνωριζόμασταν πριν, βρήκαμε κοινά στοιχεία, αφού την ενθουσίασε η ιδέα της ταινίας και πιστεύω πως θα είναι πάρα πολύ καλή στον ρόλο της. Ακόμη, θα παίξουν 2 μικρά κορίτσια από την Νάουσα, όπως και η κ. Κατερίνα Μπόσκου, την οποία έχω παρακολουθήσει και από κοντά σε παράσταση που συμμετείχε εδώ στη Νάουσα και πιστεύω πως είναι πάρα πολύ καλή και θα μπορούσε με μεγάλη άνεση να σταθεί ως επαγγελματίας του χώρου.

kalaitzis12Η ταινία διαπραγματεύεται τον έρωτα , είναι δραματική και θα έχει διάρκεια 20 λεπτών, προορίζεται για συμμετοχή σε φεστιβάλ, τόσο στης Νάουσας αλλά και σε άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από την ταινία, θα αντιληφθούμε τον έρωτα σε μια πολύ ιδιαίτερη μορφή του, μέσα από λάθος επιλογές ανθρώπων, ένας έρωτας που παλεύει ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι… Ο ένας προσπαθεί να πάρει από το φως του άλλου ή ο άλλος να βυθιστεί στο σκοτάδι του προηγούμενου. Για μένα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό γιατί και ως άνθρωπος είμαι έτσι, πιστεύω πως ο έρωτας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην ζωή μας… Έχω δει ανθρώπους να κάνουν απίστευτα πράγματα με την δύναμη του έρωτα, αλλά και άλλους να καταστρέφονται από αυτόν. Ο έρωτας μας αγγίζει και μας αφορά όλους και είναι ξεχωριστό συναίσθημα για τον καθένα. Αν κάποιος δει την ταινία πιστεύω πως θα δει κομμάτια του εαυτού του σε αυτήν, μέσα από τις αντιδράσεις και τις αποφάσεις των πρωταγωνιστών. Ορισμένοι θα διαφωνήσουν με τις επιλογές των ηρώων και κάποιοι θα συμφωνήσουν απόλυτα με αυτές, μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, το να υπάρχουν θέματα που δεν δίνουν στον θεατή μία απόλυτη άποψη για το έργο.

Ο τίτλος της ταινίας θα είναι « Alone»

Πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα σου είναι και η συμμετοχή σου στην ταινία του Lance Nielsen “The journey”. Ποιος θα είναι ο ρόλος σου στην ταινία; Ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν και πως προέκυψε η συνεργασία αυτή;

kalaitzis4Ο Nielsen είναι ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος και σκηνοθέτης, έχει κάνει πολλά πράγματα έξω και έχει βραβευθεί κυρίως για τα σενάρια του. Πρόκειται για ένα road movie που θα γυριστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον Jayson Flemyng, που είναι ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς, καθώς θεωρώ πως είναι ένας πολύ ιδιαίτερος character ηθοποιός, που μπορεί να κάνει τα πάντα και πιστεύω πως θα είναι πολύ μεγάλο σχολείο για μένα το ότι θα έχω σκηνές μαζί του. Όσον αφορά τον ρόλο μου, αυτά που γνωρίζω και εγώ μέχρι στιγμής είναι πως πρόκειται για έναν νεαρό παπά, τον οποίο συναντά ο Flemyng σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, σε ένα από τα νησιά που ταξιδεύει. Υπάρχει κάποιος συμβολισμός με το δωδεκάθεο μέσα στην ταινία, και όσο μπορώ να γνωρίζω η δική μου συμμετοχή θα έχει να κάνει με τον θεό Απόλλωνα. Η συμμετοχή μου στην ταινία προέκυψε μέσω μιας παλαιότερης συνεργασίας μου, με ένα μέλος της παραγωγής του “The journey” εδώ στην Ελλάδα. Με πρότεινε στον σκηνοθέτη και μετά από casting με τον Nielsen, το κλείσαμε. Είναι ένα γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα κυρίως γιατί θα έχω την ευκαιρία να δω πράγματα και ανθρώπους που γνωρίζουν την δουλεία πολύ καλά και είναι ισορροπημένοι σε αυτό που κάνουν.

Ποιοι αποτέλεσαν για σένα πρότυπα ώστε να ασχοληθείς με την ηθοποιία;

kalaitzis5Εμείς οι ηθοποιοί παθαίνουμε ένα πράγμα που είναι περίεργο να ερμηνευθεί… Σαφώς, λατρεύω ηθοποιούς και θεωρώ πως γενικότερα υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί ηθοποιοί και εδώ στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό, αλλά σε κάποια φάση ο ηθοποιός απομυθοποιεί τις καταστάσεις και τα πρόσωπα. Δεν έχει να κάνει με το ποιους έχεις πρότυπα αλλά με το ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς . Είναι πολλοί ξένοι ηθοποιοί που θαυμάζω, πολύ σημαντικός και ίσως πρώτος όλων είναι για μένα ο Marlon Brando, θεωρώ πως έχει αλλάξει πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με τον κινηματογράφο σήμερα. Από τους νεότερους ηθοποιούς ο Johnny Depp, που σε αυτόν θαυμάζω το ότι μπορεί να είναι τόσο διαφορετικός σε κάθε ταινία του, οι ερμηνείες του είναι μαγευτικές. Ακόμη ο Gary Oldman, o Andy Garcia και ο Ryan Gosling είναι από τους ηθοποιούς που εκτιμώ και θαυμάζω ιδιαίτερα. Από Έλληνες ηθοποιούς δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον. Είμαι της άποψης πως στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε πάρα πολλούς καλούς ηθοποιούς, κάποιους από αυτούς είχα την χαρά να γνωρίσω από κοντά. Η γενιά του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου πιστεύω πως κατάφερε να φέρει την τέχνη σε αυτό το σημείο που είναι σήμερα. Υπάρχει ταλέντο και άνθρωποι που δουλεύουν πάνω στην τέχνη, ίσως να μην έχουμε την κατάλληλη υποδομή εδώ στην Ελλάδα. Αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Pinter, θα ήθελα κάποια στιγμή να καταφέρω να κάνω όλα τα έργα του, γιατί έχει να κάνει πολύ με έμενα ως άνθρωπο και καλλιτέχνη.

Ποιες συνεργασίες σου θεωρείς πως ήταν οι καλύτερες που έχεις κάνει;

kalaitzis6Είμαι τυχερός σε αυτό το κομμάτι γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει να βρεθώ σε δουλεία που να μην μου αρέσει ή να μην ενθουσιαστώ με τους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί σε αυτές. Πιστεύω πως είμαι αρκετά επιλεκτικός στις δουλειές μου, πάντα φροντίζω να γνωρίζω τους ανθρώπους που θα συνεργαστώ, να μάθω τι άνθρωποι είναι, τι δουλειά θέλουν να κάνουμε και έπειτα αποφασίζω. Κάτι που ίσως μου έχει μείνει πολύ έντονα είναι από την παράσταση που είχαμε κάνει στο Αγγέλων Βήμα «Τα ορφανά» του Kessler , ο ρόλος που υποδύθηκα εκεί ήταν ένα από τα πράγματα που με οδήγησαν σε ένα διαφορετικό επίπεδο, όσον αφορά την εσωτερικότητα μου απέναντι στον ρόλο. Είναι κάτι που θα ξανά έκανα, αν και γενικότερα είμαι της άποψης πως όταν τελειώνει κάτι, τελείωσε, δεν μένω σε αυτό, ούτε θα ήθελα να το ξανά κάνω, αλλά αυτός ο ρόλος ίσως να είναι η εξαίρεση του κανόνα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος; Πώς η οικονομική κρίση το επηρεάζει; Και ποια θα ήταν η πρόταση σου σε νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την ηθοποιία;

kalaitzis7Εμείς την κρίση ως ηθοποιοί την είχαμε πάντα. Όταν εγώ τελείωσα την σχολή του Εθνικού θεάτρου το 2006 δίναμε 90% σε ανεργεία ηθοποιών, αυτό που έχει γίνει τώρα με την κρίση έχει να κάνει κυρίως με την τηλεόραση, εκεί έχει φανεί η κρίση. Τα θέατρα ήταν πάντα έτσι, πάντα υπήρχαν προβλήματα και δυσκολίες, δεν έπεφταν λεφτά ώστε να υπάρχουν πολλές παραγωγές αλλά και πάλι δούλευαν και πιστεύω πως δουλεύουν ακόμα. Στην τηλεόραση, όμως, πλέον δεν υπάρχουν παραγωγές, πράγμα που δεν έχει να κάνει μόνο με την ανεργία στους ηθοποιούς αλλά και με τον κόσμο που δουλεύει πίσω από τις κάμερες. Καλό θα ήταν να μην κοιτάμε μόνο το κομμάτι των ηθοποιών καθώς χωρίς τους τεχνικούς και τους ανθρώπους που τρέχουν για μια παραγωγή, εμείς δεν θα κάναμε τίποτα, τους θεωρώ το πιο σημαντικό κομμάτι σε αυτές τις δουλείες. Νομίζω πως όλοι πρέπει να κάνουμε υπομονή, ισορροπημένα, ήρεμα και ψύχραιμα να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το πράγμα. Ούτε να μας ρίξει ψυχολογικά, ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία να βγούμε μπροστά με λάθος τρόπο.

kalaitzis8Για τα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την ηθοποιία, θα είμαι σκληρός στην άποψη μου: Αν είχα παιδί θα του έλεγα να μην το κάνει, αν δεν είναι σίγουρος πως μπορεί να το αντιμετωπίσει ως τέχνη, γιατί μόνο έτσι μετά θα μπορεί να τραφεί με αυτό. Δεν πρέπει μόνο να το θέλουμε εμείς… Πρέπει να μας θέλει και αυτό… Έχω γνωρίσει παιδιά που είναι πολύ ρομαντικά στην ιδέα του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα και βλέπω πόσο πολύ το θέλουνε αλλά δυστυχώς δεν κάνουμε όλοι για αυτό. Δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω από αυτό, αύριο-μεθαύριο μπορεί να με πετάξει και εμένα έξω η δουλειά. Το να είσαι ρεαλιστής είναι καλό, να έχουμε ένα μέτρο και μια ισορροπία σε αυτό που κάνουμε. Πρέπει να γνωρίζουν από πριν τα νέα παιδιά πως κατά 95% δεν θα δουλέψουν πάνω στον χώρο της υποκριτικής. Βγαίνουν χιλιάδες ηθοποιοί και η αγορά είναι τόσο μικρή, που και καλοί να είναι υπάρχει περίπτωση να μην δουλέψουν ποτέ. Μπορεί να μην είναι αρκετά τυχεροί, να μην έκατσε η κατάλληλη στιγμή, ίσως να έγιναν λάθος επιλογές. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί πρέπει να έχει πάρα πολύ γερό στομάχι, ειδικά σήμερα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Υπάρχει κάτι που να ήθελες να κάνεις στο προσεχές μέλλον;

kalaitzis13Αυτό που θα ήθελα πολύ να κάνω, είναι να παίξω θέατρο στην Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος των γυρισμάτων του «Alone» και τη συμμετοχή μου στο «The journey» θα ήθελα να κάνω κάτι θεατρικά στην Θεσσαλονίκη, είμαι στην διαδικασία γνωριμιών με ανθρώπους του θεάτρου στην πόλη, θέλω να δω πως κινείται η αντίληψη τους σε όλο αυτό και αν δω πως είναι κάτι που μπορώ να κάνω, θα το κάνω αλλά ακόμα είμαι σε σκέψεις. Δεν ξέρω αν θα είναι απαραιτήτως δική μου δουλειά(σκηνοθεσία ή δικό μου έργο) απλά θέλω αφού αφουγκραστώ λίγο τον ρυθμό της πόλης να κάνω κάτι εκεί. Με στεναχωρεί που δεν έχω παίξει στην Θεσσαλονίκη και είναι κάτι που το θέλω πολύ.

Ποια είναι η άποψη σου για το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και τις θεατρικές παραστάσεις που γίνονται στη Νάουσα;

kalaitzis9Ότι γίνεται καλό δεν είναι; Είναι ωραίο που υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούνε, πόσο μάλλον σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, Είναι ωραίο να θέλει κάποιος να πάει στο θέατρο, να θέλει να κάνει θέατρο, να υπάρχει όλο αυτό το κλίμα στην πόλη τις ημέρες του φεστιβάλ, δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει από όλο αυτό. Για μένα το ιδανικό θα ήταν έστω και ένα παιδί που θα πάει στο φεστιβάλ ή σε μια παράσταση, με αφορμή αυτήν να ανοίξει τους ορίζοντες  του και να ασχοληθεί με τον χώρο της τέχνης. Μια αφύπνιση που μπορεί να υπάρξει σε νέο κόσμο από τη μια και από την άλλη όμως πιστεύω πως οι άνθρωποι που το κάνουν όλο αυτό θα πρέπει να έχουν απόλυτη προσοχή και σεβασμό απέναντι στην δουλειά και την τέχνη, γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει τα νέα παιδιά. Αν κάνουμε πράγματα  και τα κάνουμε με σεβασμό στους συγγραφείς και τους δημιουργούς των έργων αυτών και με προσοχή απέναντι στα μηνύματα που περνάνε στο κοινό τότε πρέπει να το κάνουμε σωστά… Με σεβασμό και με την αλήθεια μας… Να ξέρουμε τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε…

Παραστάσεις

kalaitzis112011 California Dreamin' του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη στο Θεσσαλικό θέατρο (Ρόλος - Ντίνος)

2010 Καληνύχτα της Μαρίας Σκαφτούρα σε σκηνοθεσία και παραγωγή του ίδιου (Ρόλος - Γιώργος)

2009 Τα ορφανά του L.Kessler σε σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη στο Αγγέλων Βήμα (Ρόλος - Τριτ)

2009 Pinter's People (Μονόπρακτα του Πίντερ) σε σκην. Μαρια Σάββα στο Θέατρο Αργώ

2007 Μάνα κουράγιο του Μ. Μπρεχτ σε σκην. Κ. Τσιάνου με το Εθνικό Θέατρο

2006 Η σονάτα του σεληνόφωτος Performance με Θ. ομάδα στην Σύρο

2004 Βακχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θ.Κάλβου στην Κωνσταντινούπολη (Ρόλος - Οι δύο αγγελιαφόροι)

Κινηματογράφος - Τηλεόραση

kalaitzis102012 Στη σειρά ''Κλεμμενα ονειρα'' σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αρβανίτη(Ρόλος -Μανώλης)

2011 Στη σειρά ''ΣΤΕΠΣ'' - ΑΝΤ1 σε σκηνοθεσία Χρήστου Γεωργίου - Κωστα Βαρελίδη (Ρόλος - Λεονάρντο)

2010 Στην μικρού μήκους ταινία της RGB ''Το κόλπο''

2010 Guest στη σειρά ''Μ +Μ'' - MEGA

2008 Guest στη σειρά "Ευτιχισμένοι μαζί" - MEGA

2008 Στην μικρού μήκους ταινία του Δ. Αγγελίδη '' Παραμύθι Αληθινό

2007 Guest στη σειρά "Σε είδα" - Alpha

2007 Στην σειρά ''Μαζί σου'' - MEGA Σκην. Αλ. Πανταζούδη (Ρόλος - Γιώργος)

2006 Στην μικρού μήκους ταινία του Β. Χριστοφιλάκη ''Νύφη''

''The BoX'' (ταινία μικρού μηκους - Σενάριο)

''Αγγελική'' (ταινία μικρού μηκους - Σενάριο)

''Oriento4'' (ταινία μεσαίου μήκους - Σενάριο)

''Η θεραπεία του κλόουν'' (Θεατρικό έργο- Συγγραφή)

apostolos kwstas


Copyright © 2020 inaoussa.gr | All rights reserved | Development by LEONweb