Logo

tourkiasun1Την ώρα που ο τουρκικός λαός μετρά το τρίτο θύμα από τις βίαιες διαδηλώσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία στην πλατεία Ταξίμ, λίγα μέτρα μακριά μια Ναουσαία ζει απρόσμενα την εξέγερση ενός ολόκληρου λαού.

Η Ελένη Αδαμοπούλου φοιτήτρια Φιλολογίας βρίσκεται τις ημέρες αυτές στην γείτονα χώρα μέσω του προγράμματος erasmus και  το inaoussa.gr επικοινώνησε μαζί της ώστε να μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες  μέρες στην Τουρκία.

Πώς βίωσες τις αναταραχές της τελευταίας εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη;

Ε. Αδαμοπούλου: Αρχικά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι γινόταν, το ότι δεν γνωρίζουμε τούρκικα μας δυσκόλευε στο να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει στην πλατεία. Όταν μπορέσαμε να κατανοήσουμε τους λόγους των συμπλοκών επιλέξαμε ως φοιτητές σε ξένη χώρα να μείνουμε έξω από αυτές και ενημερωνόμασταν από τούρκους φίλους μας και από το διαδίκτυο.

tourkiasun2Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Κωνσταντινούπολη;

Ε. Αδαμοπούλου: Ο κόσμος εδώ είναι εξαγριωμένος. Κάθε βράδυ βγαίνουν στα μπαλκόνια τους, χτυπούν κατσαρόλες και χειροκροτούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Πρώτη φορά ζω κάτι τέτοιο, ο κόσμος εδώ έχει γίνει πραγματικά μια γροθιά και ειδικά τα νέα παιδιά αρνούνται να εγκαταλείψουν, είναι αποφασισμένοι να το τραβήξουν μέχρι το τέλος.


http://youtu.be/O3n7FG_Zs9c

Ποια είναι η άποψη για τον τρόπο που καλύπτουν τα Μ.Μ.Ε τις Τουρκίας τα γεγονότα και τι ρόλο έπαιξαν τα social media σε αυτά;

Ε. Αδαμοπούλου: Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός πως για πολλές μέρες δεν γινόντουσαν αναφορές στην τηλεόραση για τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ. 'Ετσι ο κόσμος στράφηκε στα social media ώστε να ενημερωθεί. Πολλές φορές όμως απενεργοποιήθηκαν κάποια από αυτά με σκοπό να σωπάσουν τις αντιδράσεις του κόσμου.

tourkiasun3Ποία είναι η γνώμη των Τούρκων που συναναστρέφεσαι;

Ε. Αδαμοπούλου: Το ότι είμαι φοιτήτρια στην Κωνσταντινούπολη με έφερε σε επαφή με πολλά νέα παιδιά. Όλοι τους μάχονται καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ για τα δικαιώματά τους και δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν αν δεν ακουστούν. Ο κόσμος εδώ είναι πολύ απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί και το ότι τα media έχουν αποσιωπήσει τα γεγονότα τους έχει εξαγριώσει ακόμη περισσότερο.


http://youtu.be/wS9MDYmEkHU

Ως φοιτήτρια  ξένης χώρας αντιμετώπισες προβλήματα τις ημέρες αυτές; Υπήρχαν προβλήματα με άλλους φοιτητές του προγράμματος erasmus;

tourkiasun4Ε. Αδαμοπούλου: Ευτυχώς η περιοχή που διαμένω είναι αρκετά ήσυχη και δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τα επεισόδια. Γνωρίζω όμως φοιτητές erasmus που μένουν πολύ κοντά στην πλατεία Ταξίμ και για μέρες δεν μπορούν να αναπνεύσουν εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης χημικών από την αστυνομία και ούτε μπορούν να κυκλοφορήσουν με ευκολία στους δρόμους. Υπήρξαν πληροφορίες πως τραυματίστηκε μια φοιτήτρια, αλλά γενικά προσπαθούμε όσο μπορούμε να απέχουμε από τις συμπλοκές και τα επεισόδια αλλά και να είμαστε εκεί στις ειρηνικές διαδηλώσεις που συμβαίνουν.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω πως η εξαγρίωση του κόσμου εδώ έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην οικονομία της χώρας. Η τράπεζα Garanti, μια από τις μεγαλύτερες εδώ στην Τουρκία έχει στον όμιλό της αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα, επειδή όμως δεν προέβαλε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, χιλιάδες τούρκοι πολίτες απέσυραν τις καταθέσεις τους και ακύρωσαν τις πιστωτικές κάρτες που είχαν σε αυτήν, αντιδρώντας έτσι στην στάση που κράτησε απέναντι στις διαδηλώσεις.

taverna arapitsa

Copyright © 2020 inaoussa.gr | All rights reserved | Development by LEONweb