Κυριακή, Απρίλιος 28, 2024
Follow Us
Ξεκινά σήμερα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας ξεκινά σήμερα το βράδυ στις 8 μ.μ. στο θερινό δημοτικό θέατρο (σε περίπτωση βροχής οι δράσεις του θα μεταφερθούν στη «Βέτλανς»), το οποίο συνδιοργανώνουν το μουσικό σωματείo «Ωδείο Ναούσης» και η «Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες», υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας  (2-4 Σεπτεμβρίου). 

ditik

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 22 ποιητές από 13 χώρες απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου και το υποστηρίζουν το διεθνές επιμελητήριο συγγραφέων και καλλιτεχνών CIESART, το PEN Greece, το World Poets Society και η Διεθνής Ακαδημία LIK! Το CIESART διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό και θα προβάλει όλες τις δραστηριότητες του φεστιβάλ της Νάουσας σε ειδική εκπομπή, που θα μεταδοθεί σε 100 χώρες!  

Οι συμμετέχοντες είναι οι: Alvaro Maio (Πορτογαλία – Birland), Andy Elarabi (Egypt), Bob Whelan (USA), Ekaterina Grigorova (Βουλγαρία), HusseinHabash(Κουρδιστάν), IsildaNunes(Πορτογαλία), Καλλιόπη Τουφίδου (Ελλάδα – ΗΠΑ), Lucilla Trapazzo (Ιταλία – Ελβετία), MickMezza(Αυστραλία), Ράνια Αγγελακούδη (Ελλάδα – Σουηδία), Ξανθή Χονδρού – Χιλλ (Ελλάδα – Γερμανία), AycanSarachoglouκαι Γιούλα Ιωάννου – Πατσαλίδου (Κύπρος). Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν οι: Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, Γιώτα Παρθενίου, Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Έλλη Φρεγγίδου, Μαργαρίτα Ματάτση, Μιλτιάδης Ντόβας, Ντίνος Κουμπάτης, Χαρά Ρίζου, Χρίστος Τουμανίδης. 

Το πρόγραμμα των δράσεων: 

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 

Τελετή έναρξης στο θερινό δημοτικό θέατρο στις 8 μ.μ. Θα προηγηθεί παρέλαση με τις σημαίες από το δημαρχείο προς το θέατρο. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει στη «Βέτλανς». Η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στους Μίκη Θεοδωράκη (για τον ένα χρόνο από τον θάνατό του) και Ιάκωβο Καμπανέλλη ( η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σε αυτόν τον ποιητή). Οι μουσικοί που θα «ντύσουν» την βραδιά μελωδικά θα είναι οι Δόξα Γουργουλιάτου (σοπράνο), ο Αναστάσης Κετίκογλου (πιάνο) και Τρύφων Παρπούλας (μπουζούκι). 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022
Ποιητικό, μεταφραστικό και θεατρικό εργαστήρι στο πλακόστρωτο του δημοτικού πάρκου ή σε περίπτωση κακοκαιρίας στη «Βέτλανς». Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου. Στις 8μ.μ. ομιλία του επίσημου μεταφραστή του Καβάφη Samuel Bissaras από την Αίγυπτο. 

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 

Στο θερινό δημοτικό θέατρο (8 μ.μ.) θα γίνει η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ (εργαστήρι θεάτρου, απαγγελίες ποιημάτων, μεταφράσεις ποιημάτων στα ελληνικά και αγγλικά, απονομή βραβείων, μουσική από την Άννα Χιλλ στο πιάνο και αποχαιρετισμός των ποιητών με πιστοποιητικά συμμετοχής υπογραμμένα από την Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες, τον Πρόεδρο του «Ωδείου» και τον δήμαρχο). Σε περίπτωση βροχής, η τελετή λήξης θα γίνει στη «Βέτλανς». 

Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στη Νάουσα, στα αξιοθέατα και στις αρχαιότητες της περιοχής. 

mpater