Πέμπτη, Φεβρουάριος 29, 2024
Follow Us
Πετρέλαιο: Μεγάλη «βουτιά» στις τιμές-Πέφτει το diesel κίνησης στην αντλία, ανεβαίνει η βενζίνη

Σημαντικές προσδοκίες για τα καύσιμα γεννά στην αγορά η νέα πτωτική κίνηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, απόρροια του επερχόμενου πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, όπως επίσης και νέα άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου.

stebe

Ήδη, λόγω των τιμών του πετρελαίου, στα περισσότερα πρατήρια καυσίμων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σημαντική πτώση τιμών σε όλους τους τύπους των καυσίμων και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα των σημερινών.

Πέφτει το πετρέλαιο, ανεβαίνει η βενζίνη

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μέχρι την Δευτέρα η επικρατούσα τιμή για το diesel κίνησης θα είναι, τουλάχιστον στην Αττική στα επίπεδα του 1,8 ευρώ το λίτρο, ίσως και χαμηλότερα, αλλά η βενζίνη θα είναι κατά 10 λεπτά υψηλότερα.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σύντομα ενδεχομένως να το δούμε και κάτω από 1,1 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,15 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα.

Στο αντίποδα αυτής της θετικής εξέλιξη η τιμή του φυσικού αερίου που βρέθηκε χθες στα επίπεδα των 130 ευρώ η MWh απόρροια της εξωφρενικής τιμής πλαφόν που ετοιμάζεται να επιβάλλει η Κομισιόν. Οι πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας θέλουν το πλαφόν αν μπαίνει 130% υψηλότερα από τα επίπεδα της Τρίτης.

Χαμηλώνει ο πληθωρισμός

Στο μεταξύ στο κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζεται η μάχη απέναντι στον πληθωρισμό. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί τον Νοέμβριο να βρεθεί χαμηλότερα από ότι τον Οκτώβριο.

Εκείνο που θεωρούν ότι θα κρίνει την μάχη είναι οι τιμές στα τρόφιμα. Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής η παρέμβαση έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και αυτό θα φανεί τόσο στο τέλος του μήνα – την προσεχή Τρίτη 30 Νοεμβρίου – που θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις από την Eurostat, όσο και από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 9 Δεκεμβρίου.

Τα πρώτα δείγματα από το καλάθι του νοικοκυριού

Οι πρώτες δειγματοληψίες δείχνουν μικρή συγκράτηση των τιμών, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης δείχνει ευχαριστημένος από την μέχρι σήμερα πορεία του νέου μέτρου. Σύμφωνα με την πρωινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

στα 167, ποσοστό 20,5%, η τιμή μειώθηκε

στα 589, ποσοστό 72,1% η τιμή παρέμεινε σταθερή

και μόλις σε 60, ποσοστό 7,3%, η τιμή αυξήθηκε ελαφρά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Κοντά σε χαμηλό 10 μηνών βρέθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου, ενώ το ευρώ ήταν σε υψηλό 5μηνου, στο 1,04 έναντι του δολαρίου. Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σημείωσαν σημαντική πτώση, πάνω από 4% και αυτό εξαιτίας, πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Politico σύμφωνα με τις οποίες η G7 ετοιμάζεται να ανακοινώσει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο και αυτό προσδιορίζεται στα επίπεδα των 65-70 δολαρίων ανά βαρέλι.

Μετά το δημοσίευμα, η τιμή του αργού πετρελαίου και του Brent γύρισαν έντονα πτωτικά με τις απώλειες να ξεπερνούν τώρα το 4%. Ειδικότερα, το Brent υποχώρησε 4,12% στα 84,78 δολάρια και το WTI 4,35% στα 77,43 δολάρια.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ συζητούν τη συγκεκριμένη πρόταση με στόχο να καταλήξουν σε κοινή θέση μέχρι το τέλος της ημέρας. Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο ξεκινά στις 5 Δεκεμβρίου.

Το επίπεδο του προτεινόμενου πλαφόν κρίνεται, πάντως, σαν «πολύ υψηλότερο από το ρωσικό κόστος παραγωγής» πετρελαίου και επίσης υψηλότερο από αυτό που είχε προτείνει προηγουμένως η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, το οποίο ήταν περίπου 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Τέλος θετική επίπτωση αναμένεται να υπάρξει στην αγορά, αναφορικά με τον πληθωρισμό, τόσο η πορεία των τιμών στο φυσικό αέριο, όσο και στο ρεύμα που σε μέσα επίπεδα οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες από αυτές του Οκτωβρίου.

πηγή:newsit.gr

beekar