Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024
Follow Us
Ποιοί μπαίνουν στη σειρά για τα 800 ευρώ

Επιχειρήσεις, που απασχολούν μέχρι 5 και αμέσως μετά μέχρι 20 άτομα και το δεύτερο κύμα του ιδιωτικού τομέα μπαίνει αυτή την εβδομάδα στην σειρά για το επίδομα των 800 ευρώ.

Μέχρι και την Παρασκευή 24 του μήνα τρέχει η προθεσμία για τις αιτήσεις ελευθέρων επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων και προσωπικών εταιριών με προσωπικό ως 5 άτομα για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ.

Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Η αίτηση περιλαμβάνει όλα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι: (α) ο δικαιούχος δεν απασχολεί εργαζόμενους ή απασχολεί μέχρι και πέντε (5) εργαζομένους ή είναι αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας, (β) πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος .

Παράλληλα τις επόμενες μέρες αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία που αλλάζει το όριο για το επίδομα των 800 ευρώ και για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 20 άτομα Και αυτή η νέα κατηγορία θα πρέπει να κάνει τις αιτήσεις της στην σελίδα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Η επέκταση αυτή έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο ανάπτυξης ώστε να επωφεληθούν από το επίδομα ειδικού σκοπού και τα μαγαζιά από τον κλάδο εστίασης.

Σε όσους έχουν ήδη κάνει την αίτηση και δεν βρίσκονται ανάμεσα στους 635,000 εργαζόμενους που είδαν το επίδομα στους λογαριασμούς τους την Μ. Τετάρτη και την Μ. Πέμπτη , είτε γιατί μπήκαν εκ των υστέρων στην αναστολή της σύμβασης εργασίας είτε γιατί καθυστέρησαν ή έκαναν λάθος στην δήλωσή τους, αυτή την εβδομάδα ξεκινά ο δεύτερος κύκλος των πληρωμών.

Από σήμερα Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη δίνεται χρόνος στους εργοδότες που έκαναν τις αρχικές δηλώσεις τους από τις 11 μέχρι και τις 20 του μήνα να κάνουν τις τελευταίες διορθώσεις μέχρι και την Πέμπτη 23 του μήνα. Από εκεί και πέρα θα πληρωθεί η δεύτερη σειρά επιδομάτων.

Το voucher των επιστημόνων

Παράλληλα μέχρι και την Τετάρτη (22/04) η προθεσμία για το επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ που αφορά τους επιστήμονες . Παράλληλα η δεύτερη φάση που αφορά την επιλογή παρόχου της κατάρτισης θα λήξει το Σάββατο 25 Απριλίου και όχι την Δευτέρα 20 Απριλίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
 

Το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης αρχίζει το αργότερο την 25/4/2020 αντί για 20 Απριλίου με την υποχρεωτική διαβίβαση των κωδικών πρόσβασης στο Ο.Σ.Τ.Κ. από πλευράς παρόχου κατάρτισης προς τους ωφελούμενους, των οποίων οι επιταγές κατάρτισης έχουν ενεργοποιηθεί και ολοκληρώνεται το αργότερο έως και την 31η/5/2020.

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεκατάρτιση θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με ασύγχρονη μέθοδο, δηλαδή θα μπορεί να λαμβάνει χώρα οποτεδήποτε εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος, σε ώρα και τόπο της απολύτου επιλογής του ωφελούμενου. Επίσης οι εξετάσεις πιστοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των επανεξετάσεων πιστοποίησης, θα πραγματοποιούνται μετά τη λήξη του προγράμματος κατάρτισης και το αργότερο έως την 20η/6/2020.

Οι επανεξετάσεις πιστοποίησης θα διενεργούνται εντός τριών (3) ημερών από την προηγούμενη εξέταση.

Με ΑΦΜ οι συντάξεις

Τέλος υπενθυμίζεται ότι από Τετάρτη 22 του μήνα θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι συντάξεις του Μαΐου. Η πρόωρη καταβολή συνδέεται και με το γεγονός ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε στο τέλος Μαρτίου έξω από τις τράπεζες οι συντάξεις κάθε κλάδου θα καταβάλλονται σταδιακά με βάση το τελευταίο στοιχείο ΑΦΜ του συνταξιούχου Συγκεκριμένα

Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες, ΟΤΕ, θα καταβληθούν: Στις 22 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. Στις 24 Απριλίου 2020, ημέρα Παρασκευή, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

Τέλος την Παρασκευή 24 του μήνα λήγει η προθεσμία καταβολής βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, οι οποίες έληγαν την 31/03/2020, των φυσικών προσώπων που συμπληρώνουν μέχρι την 31/12/2020 το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριά αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω με στόχο να διευκολυνθούν οι υπερήλικες στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων .

πηγή:news247.gr