Τρίτη, Απρίλιος 23, 2024
Follow Us
Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα πάνω από 10 εκατ. πολίτες

Νέες ρωσικές επιθέσεις έπληξαν πόλεις σε όλη την Ουκρανία την Πέμπτη, «ακρωτηριάζοντας» ενεργειακές υποδομές και βυθίζοντας στο σκοτάδι εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς μπαίνει ο χειμώνας και πέφτουν οι θερμοκρασίες.

stetou

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε όλη την Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, με το Κρεμλίνο να αποδίδει την ευθύνη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στην άρνηση του Κιέβου να διαπραγματευτεί και όχι στις ρωσικές επιθέσεις.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας ανέφεραν ότι το τελευταίο κύμα επιθέσεων συνέπεσε με το πρώτο χιόνι του χειμώνα, αφού οι αξιωματούχοι στο Κίεβο προειδοποίησαν ότι έρχονται «δύσκολες» μέρες.

Η εταιρεία Ukrenergo, ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χθες πως θα παρατείνονταν οι διακοπές για τουλάχιστον μια μέρα, εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης».

Παράλληλα, λόγω της «απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε περιφέρειες της Ουκρανίας», κάτι που «περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στο σύστημα» και οδηγεί σε «ευρύτερους περιορισμούς» της κατανάλωσης σε όλη τη χώρα.

«Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι περιοχές της Οδησσού, της Βίνιτσα, του Σούμι και του Κιέβου επλήγησαν περισσότερο.

πηγή: naftemporiki.gr

gona