Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Η Κίνα χαλαρώνει τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Τα κρούσματα κορονοϊού άρχισαν να μειώνονται στην Κίνα ενώ από την άλλη οι αντιδράσεις του κόσμου δίνουν και παίρνουν και έτσι οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν την χαλάρωση των σκληρών υγειονομικών μέτρων, που είχαν πάρει  κατά του Covid.

kartou

Oι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επιτρέπεται πλέον σε όσους έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα του κορονοϊού να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους, ενώ περιορίζεται και η υποχρεωτικότητα των τεστ.

Η απόφαση αυτή έχει να κάνει φυσικά όχι μόνο με την μείωση των κρουσμάτων, αλλά και με τις συνεχείς αντιδράσεις του κόσμου στην Κίνα που έβγαινε συνέχεια στους δρόμους και έκανε μαζικές διαδηλώσεις κατά των πολύ σκληρών μέτρων που είχε πάρει η κυβέρνηση της χώρας για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα (7.12.2022) ότι: «όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα του κορονοϊού, μπορούν να παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους με ενισχυμένη εποπτεία της υγείας τους και θα μπορούν να διακομίζονται στα νοσοκομεία για θεραπεία εγκαίρως, αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί».

Επίσης, οι αρχές της Κίνας θα περιορίσουν κι άλλο την υποχρεωτικότητα των τεστ και πλέον δεν θα είναι απαραίτητο να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορονοϊού όσοι ταξιδεύουν από μια επαρχία σε άλλη. Μέσα σε όλα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας τόνισε ότι «θα μειωθεί περαιτέρω η χρήση των νουκλεϊκών τεστ και θα μειωθεί η συχνότητά τους». Μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητο οι κάτοικοι της Κίνας να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορονοϊού πολλές φορές την εβδομάδα προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους.

Η αλλαγή στάσης

Επί σχεδόν τρία χρόνια οι αρχές στην Κίνα αντιμετώπιζαν τον Covid σαν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια, αλλά από την προηγούμενη εβδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αλλάξει ρητορική, επισημαίνοντας ότι ο κορονοϊός έχει πλέον μειωμένη ικανότητα να προκαλέσει τον θάνατο των ασθενών. Κάποιοι Κινέζοι ειδικοί επεσήμαναν ότι ο Covid δεν είναι πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.

Η καραντίνα στο σπίτι για όσους ασθενείς του κορονοϊού έχουν ήπια συμπτώματα αποτελεί σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς στην Κίνα, καθώς νωρίτερα φέτος επιβάλλονταν lockdown σε ολόκληρες κοινότητες, κάποιες φορές επί εβδομάδες, μετά τον εντοπισμό ενός και μόνου κρούσματος.

Οι κανόνες για την καραντίνα είχαν χαλαρώσει κάπως ήδη από τον προηγούμενο μήνα και προέβλεπαν την επιβολή lockdown μόνο στα συγκροτήματα κατοικιών όπου εντοπίζονταν κρούσματα.

Όμως από τώρα και στο εξής, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ορίζονται ξεκάθαρα ανά κτίριο, μονάδα, όροφο και νοικοκυριό και δεν θα πρέπει να επεκτείνονται αυθαίρετα σε ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών και κοινότητες.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά την επίσημη δημοσίευση ανησυχητικών στοιχείων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως: τον Νοέμβριο οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στην Κίνα κατέρρευσαν, λόγω της αυστηρής πολιτικής της μηδενικής ανοχής κατά του κορονοϊού και της υποτονικής ζήτησης.

πηγή:newsit.gr

gosal