Πέμπτη, Δεκέμβριος 05, 2024
Follow Us
Δανία: Τέλος τα μετρητά τέλος και οι ληστείες

Ο κανόνας φαίνεται ότι ήταν περισσότερα μετρητά, περισσότερες ληστείες.

mpanao

Η Δανία όμως, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, κατέγραψε έναν χρόνο χωρίς ούτε μία ληστεία τράπεζας. Και η χρονιά αυτή ήταν το 2022.

Το 2000, η σχετικά φιλήσυχη χώρα εξακολουθούσε να καταγράφει 221 ένοπλες ληστείες κατά τραπεζικών ιδρυμάτων, ή περίπου δύο ληστείες κάθε τρεις ημέρες.  Αλλά με τη σταδιακή απόσυρση των μετρητών στα περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα, σημειώνονται λιγότερες από δέκα ληστείες ετησίως από το 2017 και μετά. Και το 2022, δεν καταγράφηκε καμία ληστεία, γεγονός πρωτόγνωρο σύμφωνα με έναν τραπεζικό ιστορικό.

«Είναι απλά φανταστικό. Επειδή είναι ένα απολύτως τεράστιο βάρος για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, όταν αυτό συμβαίνει», δήλωσε ο Στιν Λουντ Όλσεν, αντιπρόεδρος του κύριου τραπεζικού οργανισμού της Δανίας, Finansforbundet.  «Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το εύρος του συναισθηματικού αντίκτυπου (μιας ληστείας), αρκεί να μην την έχουμε ζήσει οι ίδιοι», υπογραμμίζει ο τραπεζίτης.

Σε μια σκανδιναβική κοινωνία που πλησιάζει να ζει ολοένα και περισσότερο χωρίς μετρητά, η κύρια δανική τράπεζα, η Danske Bank, έχει μόνο δύο υποκαταστήματα με χαρτονομίσματα, το ένα στην Κοπεγχάγη και το άλλο στο Άαρχους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με το Finansforbundet.

Η Σκανδιναβία ήταν το σκηνικό μιας από τις πιο διάσημες ληστείες τραπεζών, από την οποία προήλθε το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Σε μια πλατεία στο κέντρο της Στοκχόλμης, στη Σουηδία, τον Αύγουστο του 1973, ένας ληστής είχε κρατήσει όμηρους τέσσερις τραπεζικούς υπαλλήλους για μέρες, αφού δεν κατάφερε να αποσπάσει την λεία που ήθελε  από το κατάστημα.  Αλλά μετά την απελευθέρωσή τους, κανένας από τους τέσσερις υπαλλήλους δεν θέλησε να καταθέσει εναντίον του κλέφτη, Γιαν-Έρικ Όλσον, σε ένα κύμα συμπάθειας που οι ψυχίατροι στη συνέχεια βάφτισαν «το σύνδρομο της Στοκχόλμης».

πηγή:enikonomia.gr

touna