Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Ανοδική η πορεία του ΑΣΝ-Κώστας Ταμπακιαρης: «O υπουργός Γεωργίας αθέτησε την υπόσχεση»

«Ο συνεταιρισμός διανύει ανοδική πορεία».

habee

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΑΣΝ κ. Κώστας Ταμπακιάρης, στη γενική συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις του στον Κοπανό.

Την εξαιρετική δυναμική του ΑΣΝ επιβεβαίωσαν τόσο ο προϊστάμενος του λογιστηρίου του κ. Αντώνης Παπαστεργίου, όσο και ο ορκωτός ελεγκτής κ. Θάνος Τσαμούλος. Ο τελευταίος, μάλιστα, έκανε λόγο για μια «βιώσιμη μονάδα», παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία και το κλίμα αβεβαιότητας των τελευταίων ετών.

Αρκετά σημαντική αύξηση (11,8% σε σχέση με το 2020) σημείωσε ο κύκλος εργασιών του συνεταιρισμού, παρά τη μειωμένη παραγωγή και τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις. Ο τζίρος του ΑΣΝ το 2021 άγγιξε τα 12,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυξημένες κατά 23,6% ήταν και οι εκκαθαρίσεις. Ο κ. Ταμπακιάρης χαρακτήρισε «χρυσή χρονιά το 2021», αφού, όπως είπε, η διοίκηση εργάστηκε συστηματικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά τις ζημιές από τον παγετό. «Τα έργα μιλούν από μόνα τους», είπε χαρακτηριστικά.

ta

Τα μέλη του συνεταιρισμού ενέκριναν ομόφωνα τις οικονομικές καταστάσεις και το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών λογιστών χρήσεως 2021. Ομόφωνη ήταν και η απαλλαγή ευθυνών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Εποπτικού Συμβουλίου και ελεγκτών για την χρήση 2021.

Σημαντική παράμετρο για το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελούν, όπως ειπώθηκε, οι δράσεις που στοχεύουν στη μείωση των εξόδων του συσκευαστηρίου και στη βελτίωση της ποιότητας της συσκευασίας των προϊόντων. Αυτό επιτεύχθηκε με την απόκτηση υπερσύγχρονου διαλογητηρίου κερασιών.

Χωρίς περιεχόμενο αποδεικνύεται, τελικά, η προ εικοσαημέρου περίπου δέσμευση του υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, για άμεση καταγραφή των ποσοτήτων μεγαλόκαρπων ροδάκινων, που, δυο μήνες τώρα, παραμένουν στα ψυγεία.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταμπακιάρης, ο υπουργός δεν τήρησε την υπόσχεσή του, αν και την επανέλαβε, όπως τόνισε, τρεις φορές σε Αλεξάνδρεια, Μελίκη και ΔΕΘ! Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, οι αδιάθετες ποσότητες αυτών των ροδάκινων, που προορίζονταν για τη - σημαντική για τον ΑΣΝ - αγορά της Ουκρανίας, θ’ αποσυρθούν, θα κομποστοποιηθούν και θ’ αποζημιωθούν από την ΕΕ με 37 λεπτά το κιλό.

«Ίσως νομίζουν ότι τα ροδάκινα είναι πατάτες, που μπορούν να διατηρηθούν ως την άνοιξη», είπε με πικρία ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, τονίζοντας πως «μας κοροϊδεύουν με την καταμέτρηση».

Ο κ. Ταμπακιάρης ανακοίνωσε την ενίσχυση του συνεταιρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ΑΣΝ έχει ήδη υποβάλει για χρηματοδότηση μελέτη ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για την αγορά υπερσύγχρονου μηχανήματος διαλογής φρούτων με ρομποτικό σύστημα. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών του συνεταιρισμού θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης (1 εκατ. ευρώ). Η επιδότηση των μελών του ΑΣΝ για γραμμικές καλλιέργειες θα φτάσει το 70%. Σε ό,τι αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, προβλέπεται επιδότηση 50% και ήδη 70 αγρότες ζήτησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό (ύψους 1 εκατ. ευρώ) για αγορά τρακτέρ, τουρμπίνων και καταστροφέων.

Μιλώντας για τις προοπτικές της νέας σοδειάς, επέστησε την προσοχή των μελών στην ποιότητα των προϊόντων που παραδίδουν στον συνεταιρισμό, προκειμένου να διατηρηθεί και να ισχυροποιηθεί το «brand name» του. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων είναι η μονίλια και ζήτησε από τα μέλη να τηρούν συστηματικά και απαρέγκλιτα τους ψεκασμούς με την ενδεικνυόμενη ποσότητα.

Ανέφερε πως οι προβλέψεις για τα μήλα δεν είναι καλές, ενώ είναι νωρίς ακόμη σε ό,τι αφορά την πορεία των ακτινιδίων. Τα ορεινά μήλα, όπως σημείωσε, πωλούνται σήμερα 20-25 λεπτά το κιλό.

Επισήμανε, τέλος, πως «η τύχη των προϊόντων μας εξαρτάται κι από την οικονομική κατάσταση του κόσμου». Η παγκόσμια οικονομία, όπως είπε, βυθίζεται σε  ύφεση κι αυτό ίσως επηρεάσει τη ζήτηση και τις τιμές των προϊόντων. Υπογράμμισε, πάντως, πως ο ΑΣΝ θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών.

parro