Τετάρτη, Μαϊος 31, 2023
Follow Us
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Νάουσας: Καταψήφιση νομοσχεδίου Ρ.Α.Α.Ε.Υ. για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α. Νάουσας  μετά από συνεδρίαση του αποφάσισε να εκφράσει ομόφωνα την αντίθεσή του ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει με την ΡΑΑΕΥ την ιδιωτικοποίηση, του σημαντικότερου αγαθού, που είναι το νερό.

mpabee

Ζητάμε την καταψήφιση αυτού του νομοσχεδίου και την δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής ΡΑΑΕΥ ,το οποίο αφαιρεί την διαχείριση και της υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης από τους φυσικούς  δημιουργούς αυτών των επιχειρήσεων που δεν είναι άλλος παρά ο εκάστοτε Δήμος στην χώρα που διαθέτει ΔΕΥΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση με πολύ ανησυχητικές συνέπειες στην προστασία του περιβάλλοντος , της δημόσιας υγείας, αλλά και με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες που θα επιβαρύνουν κάθε νοικοκυριό.

Οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς,  δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού,  γιατί το νερό το αντιμετωπίζουν ως αγαθό και  δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προϊόν ή «δημόσιο μονοπώλιο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε μέσα στην Βουλή .
Το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικό ,καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό ,αλλά και το δικαίωμα στην αποχέτευση, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών σε κάθε Δήμο και πρέπει να διαφυλάσσεται, κάτι που είναι σήμερα υποχρέωση των Δήμων και των ΔΕΥΑ.

Η σταδιακή υποβάθμιση των ΔΕΥΑ μέσω της υποστελέχωσης τους και της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους, κατά συνέπεια όλου του λειτουργικού κόστους , δεν αντιμετωπίζεται σε κεντρικό επίπεδο,  ως πρόσχημα για την ισοπέδωση τους.
Η ένταξη της εποπτείας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την ρυθμιστική αρχή δεν λύνει κανένα πρόβλημα . Αντιθέτως, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους του νερού , αφού η ΡΑΑΕΥ θα καθορίζει την κοστολόγηση και την τιμολόγηση του , περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση των πολιτών στο βασικό αυτό αγαθό. Ζητούμενο είναι να αποτραπεί η μετατροπή του νερού σε εμπορεύσιμο προϊόν .
Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατη η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και μέσα σε πολύ λίγο καιρό είδαμε όλοι μας τις οικονομικές  συνέπειες  που έχουν αυτού του είδους οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι γνωστό πως σε πολλές πόλεις της Ευρώπης όπως για παράδειγμα το Παρίσι, απέτυχε οικτρά το τερατώδες πείραμα της ιδιωτικοποίησης που άφησε πίσω του τεράστια χρέη, ανεπαρκή δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης και υπερκέρδη για τις ιδιωτικές εταιρείες.
Με αποτέλεσμα να επιστρέψει και πάλι πίσω στο Δήμο η διαχείριση.       .
Σκοπός του νομοσχεδίου αυτού είναι η κατάργηση, ουσιαστικά των Διοικητικών Συμβούλιων των ΔΕΥΑ με αφαίρεση των αρμοδιοτήτων, σαν πρώτο βήμα, ενώ μετέπειτα θα είναι η συγχώνευση των ΔΕΥΑ, σε επίπεδο νομού (μια ΔΕΥΑ ανά Νομό), ενώ προχωρώντας στο τρίτο βήμα θα είναι η συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε επίπεδο Περιφέρειας
(μια ΔΕΥΑ σε μια Περιφέρεια)  ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην πώληση των 13 περιφερειών που θα έχουν 13 ΔΕΥΑ.
Με όλα αυτά που θέλει να επιβάλει η ΡΑΑΕΥ αφαιρεί από τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ τη διαχείριση, η οποία επί του παρόντος γίνεται με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον (ως κοινωφελής και ανταποδοτικές επιχειρήσεις), ενώ η ΡΑΑΕΥ  σαν μοναδικό κριτήριο θα έχει το κέρδος του κάθε επιχειρηματία ιδιώτη.

Καλούμε την κοινωνία της Νάουσας να συμμετάσχει στον αγώνα μας με απαίτηση την άμεση καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ΡΑΑΕΥ και αποτροπή του έλεγχου του νερού από ιδιώτες .

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις την Δευτέρα και Τρίτη με στάσεις εργασίας από 11π.μ.  μέχρι το πέρας του ωραρίου.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΝΑ.

Με εκτίμηση το Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ Νάουσας

 kioutam

 

 

Η Πρόεδρος Δ.Σ.


Μαλούνα Ευδοκία