Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
Follow Us
Ανασκόπηση τετραετίας από τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ Γιώργο Τασιώνα

Εχθές Δευτέρα 15/01/2024 παρέδωσα και επίσημα την σκυτάλη στην νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΝ και στον νέο Πρόεδρο της επιχείρησης Νικόλαο Κουτσογιάννη.

Με αυτή την αφορμή λοιπόν κάνω μια μικρή ανασκόπηση της τετραετίας που διετέλεσα ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ.

ΥΔΡΕΥΣΗ

1) Ενίσχυση και αναβάθμιση υδρευτικών υποδομών Δήμου Νάουσας (MIS 5002907)

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Ενίσχυση υδροδότησης οικισμού Μαρίνας από υδατοδεξαμενή Γιαννακοχωρίου με προϋπολογισμού 330.762,32 €, ολοκληρώθηκε την 24/04/2021 και έγινε οριστική παραλαβή.

Η κατασκευή ενός δικτύου μεταφοράς νερού 5.160 μ., από την δεξαμενή Γιαννακοχωρίου στον οικισμό της Μαρίνας με φυσική ροή, ώστε να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η άντληση με γεώτρηση πόσιμου νερού για την κάλυψη των αναγκών του οικισμού.

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Αφορά την εγκατάσταση συστημάτων αντλιοστασίων με νέα υδατοδεξαμενή υδροδότησης στην Τ.Κ. Επισκοπής με προϋπολογισμό 99.840 €, ολοκληρώθηκε την 22/11/2019.

ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την Αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών υποδομών του Δήμου Νάουσας με προϋπολογισμό 373.100,00 € (Τηλεμετρία). Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για τη δημιουργία έξι Τοπικών Σταθμών Ελέγχου σε υφιστάμενες υποδομές του δικτύου με χρήση προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών, τηλεμετρικών καταγραφικών, διατάξεων παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων νερού, διατάξεων ρύθμισης στροφών κινητήρων , λοιπά μετρητικά όργανα και παρελκόμενο εξοπλισμό. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία δέκα Σταθμών Ελέγχου Παροχής – Πίεσης (5 Σταθμούς μέτρησης πίεσης και 5 Σταθμούς μέτρησης παροχής και πίεσης) σε επιλεγμένες θέσεις του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης. Προμήθεια Φορητών Σταθμών Ελέγχου Διαρροών. Προμήθεια και εγκατάσταση Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου ο οποίος θα περιλαμβάνει εξοπλισμό, επικοινωνίες, λογισμικά. Ολοκληρώθηκε την 27/09/2021.

2) Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της υδροδότησης στον Δήμο Νάουσας (MIS 5028259)

ΥΠΟΕΡΓΟ 1:<<Ενίσχυση υδροδότησης οικισμού Ροδοχωρίου από υδατοδεξαμενή Μεταμόρφωσης>> με προϋπολογισμό 314.516,13 €.

Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή εξωτερικού αγωγού ύδρευσης για τη μεταφορά ύδατος από την περιοχή της Μεταμόρφωσης έως και την υφιστάμενη δεξαμενή που υδροδοτεί τον οικισμό Ροδοχωρίου.

Oλοκληρώθηκε την 06/05/2023.

ΥΠΟΕΡΓΟ 2:<<Αντικατάσταση αμιαντοσωληνών υδροδότησης Δ.Κ. Κοπανού και Τ.Κ. Χαρίεσσας Δήμου Νάουσας>> με προϋπολογισμό 478.980,15 €.

Αφορά στην αντικατάσταση των αμιαντοσωληνών του εξωτερικού υδραγωγείου της Δημοτικής Κοινότητας Κοπανού και της Τοπικής Κοινότητας Χαρίεσσας του Δήμου Νάουσας και την ικανοποίηση των αναγκών σε πόσιμο νερό για τα επόμενα 40 χρόνια.

Oλοκληρώθηκε την 26/08/2022.

3) «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ» περιλαμβάνει 3 υποέργα :

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «Επέκταση συστήματος τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού και ανίχνευση διαρροών δικτύου ύδρευσης και βελτίωση ποιότητας νερού του Δήμου Νάουσας». ύψους 3.257.728,00 €

Η προμήθεια έχει φυσικό αντικείμενο το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον έλεγχο λειτουργικότητας, ελέγχου από τρίτους, την παράδοση στο χώρο των εργασιών, την εκφόρτωση και αποθήκευση στο χώρο των εργασιών, τις μετακινήσεις και ανυψώσεις, την εγκατάσταση, τον έλεγχο, την προμήθεια και τη θέση σε λειτουργία όλου του εξοπλισμού, που έχει περιγράψει στο κείμενο και στα σχέδια και στις απαιτούμενες εργασίες διασύνδεσης με την υφιστάμενη εγκατάσταση, όπως προδιαγράφονται στις Τεχνικές Προδιαγραφές, την δοκιμαστική και επιτυχή λειτουργία και την εκπαίδευση του προσωπικού της υπηρεσίας στη λειτουργία του συστήματος.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: σε Λειτουργία: σαράντα δύο (42) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) σε υφιστάμενες υποδομές του δικτύου, ενός (1) Τοπικού Σταθμού Ελέγχου Παροχής (Τ.Σ.Ε.Π.) και τριάντα τριών (33) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Παροχής- Πίεσης (Τ.Σ.Ε.Π.Π.) και εγκατάσταση Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ).

Χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε την 17/07/2023.

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: «Εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και μείωσης μη τιμολογούμενου νερού, σε ψηφιακούς υδρομετρητές του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Νάουσας». ύψους 2.945.446,40 €

Αντικείμενο της προμήθειας είναι η εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και μείωσης μη τιμολογούμενου νερού, σε ψηφιακούς υδρομετρητές του Δήμου Νάουσας και έχει ως βασικό σκοπό τη δραστική μείωση του μη τιμολογούμενου νερού και την εξασφάλιση της επάρκειας του παρεχόμενου προς ύδρευση νερού.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: η εγκατάσταση δεκαοχτώ χιλιάδων επτακοσίων (18.700) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Κατανάλωσης (Τ.Σ.Ε.Κ.) και ενός Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ). Χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε την 02/06/2022 και συμβασιοποιήθηκε 21/12/2023.

ΥΠΟΕΡΓΟ 3ο: «Εργασίες για την ολοκλήρωση του νέου δικτύου ύδρευσης στην Δ.Ε.Υ.Α. Νάουσας». ύψους 555.599,90 €

Η εργολαβία αφορά στην εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την ολοκλήρωση της λειτουργίας των νέων δικτύων της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. στο νότιο τμήμα της Δ.Κ. Νάουσας. Στην περιοχή μελέτης, υφίστανται οι νέοι κεντρικοί αγωγοί των δικτύων και οι αναμονές των ιδιωτικών παροχών και με το παρόν έργο θα γίνει η ολοκλήρωση των ιδιωτικών παροχών, καθώς και η επιδιόρθωση βλαβών επί κεντρικών αγωγών, ώστε να τοποθετηθούν νέες δικλείδες ελέγχου και θα γίνει εντοπισμός των υφιστάμενων και προσαρμογή τους στο επίπεδο του οδοστρώματος.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: κατασκευή 1800 νέων ιδιωτικών συνδέσεων, αποκατάσταση 350 διαρροών σε ιδιωτική σύνδεση, απομόνωση 1900 παροχών από το παλαιό δίκτυο, ανακατασκευή- μεταφορά 100 παλαιών συνδέσεων, διόρθωση 27 βλαβών επί κεντρικού αγωγού, εύρεση 50 φρεατίων δικλείδας και προσαρμογή στη στάθμη του οδοστρώματος, τοποθέτηση 38 νέων βανών επί του αγωγού του νέου δικτύου, σύνδεση υφιστάμενου αγωγού στο νέο κεντρικό αγωγό ύδρευσης (και ανάρτηση αγωγού από 2 γέφυρες 25 μέτρων). Χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε για 8/12/2022 και συμβασιοποιήθηκε την 18/09/2023.

4) Μονάδα Πρωτοβάθμιας Επεξεργασίας Νερού Νάουσας» του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ύψους 2.250.000,00€.

Το αντικείμενο του δημοπρατούμενου έργου περιλαμβάνει:

- την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης, της μελέτης Εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας

- την κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού

- την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού

- τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τις δοκιμές ολοκλήρωσης

- τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου από τον Ανάδοχο για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

Χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε για 07/07/2022 και δεν συμβασιοποιήθηκε ακόμα.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

1) Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Κοπανού, Επισκοπής, Χαρίεσσας, Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου του διευρυμένου Δήμου Νάουσας. (MIS 5004029) – PHASING

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Κατασκευή ΚΑΑ οικισμών Κοπανού, Επισκοπής, Χαρίεσσας και Αγγελοχωρίου – Πολυπλατάνου, με προϋπολογισμό 5.499.492,85 €.

Αφορά την κατασκευή 18,4 km ΚΑΑ (τόσο βαρυτικών όσο και καταθλιπτικών) μεταφοράς λυμάτων στην κοινή ΕΕΛ από τους οικισμούς Κοπανού, Επισκοπής και Αγγελοχωρίου – Πολυπλατάνου και των Α/Σ λυμάτων Αγγελοχωρίου (κύριου και υποστηρικτικού).

Oλοκληρώθηκε 22/09/2023 και είναι προς παραλαβή.

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Μελέτη – Κατασκευή κοινής ΕΕΛ των οικισμών Κοπανού, Επισκοπής και Αγγελοχωρίου – Πολυπλατάνου, με προϋπολογισμό 3.266.045,19 €.

Το έργο αφορά στην Μελέτη και την Κατασκευή κοινής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των οικισμών Κοπανού, Επισκοπής, Χαρίεσσας και Αγγελοχωρίου – Πολυπλατάνου, με προϋπολογισμό 3.266.045,19 €, δυναμικότητας 9.273 ισοδύναμων κατοίκων.

Χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε 23/12/2020.

ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για τα << Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου – Πολυπλατάνου του διευρυμένου Δήμου Νάουσας>>, με προϋπολογισμό 70.668,42 €.

Απασχόληση Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη της ΔΕΥΑΝ στην υλοποίηση της Β΄ Φάσης της πράξης. Περιλαμβάνονται οι παρακάτω ανθρωποημέρες (α/η) ανά ειδικότητα:

  • Υδραυλικά 142 α/η
  • Χημικοτεχνικά 55 α/η
  • Περιβαλλοντικά 20 α/η
  • Ηλεκτρομηχανολογικά 75 α/η

ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Δαπάνες για ΟΚΩ με προϋπολογισμό 248.000,00€.

Τα δύο παραπάνω υποέργα παρακολουθούν την πρόοδο της Πράξης και ολοκληρώνονται με το τέλος.

2) Αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Νάουσας). Εντάχθηκε το έργο με τίτλο << Αναβάθμιση ΕΕΛ Δ.Κ. ΝΑΟΥΣΑΣ>> στο πρόγραμμα <<ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ>> ύψους 2.827.865,00€.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του Βιολογικού της Νάουσας και πιο συγκεκριμένα στην αντικατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού του Βιολογικού της Νάουσας και στην προμήθεια οχήματος καθώς και δύο κάδων μεταφοράς ιλύος. Το ποσό της χρηματοδότησης του έργου είναι 2.827.865,00€.

Χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε την 12/05/2022 και βρίσκεται στο στάδιο συμβασιοποίησης.

3) Υποδομή δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ).

Εντάχθηκε το έργο με τίτλο «Έργο αποχέτευσης οικισμών Γιαννακοχωρίου – Μαρίνας Δήμου Νάουσας», ποσού 8.016.129,0€ (πλέον ΦΠΑ). Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης αποτελούμενο από τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών και από τους εξωτερικούς συλλεκτήριους αγωγούς μεταφοράς ακαθάρτων προς τις εγκαταστάσεις ΕΕΛ.

Χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε την 27/09/2023 και βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης.

Επιπλέον προχωρήσαμε στην δημιουργία ηλεκτρονικής σελίδας (site) και στην χαρτογράφηση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε ψηφιακούς χάρτες με την χρήση drone και του λογισμικού GIS.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ

1) Δημιουργία αποχέτευσης της επέκτασης της πόλης της Νάουσας . Αίτημα 3,919,020.00€ πλέον ΦΠΑ.

Το έργο αφορά την υλοποίηση κατασκευής συλλογής λυμάτων για τις επεκτάσεις της πόλης της Νάουσας, ώστε να επιτευχθεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Στα πλαίσια της κατασκευής της σχετικής υποδομής απαιτείται η κατασκευή χωριστικού δικτύου αποχέτευσης με το οποίο θα διαχωρίζονται τα αστικά λύματα από τα όμβρια ύδατα. Έτσι απαιτείται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στις επεκτάσεις της πόλης της Νάουσας, ώστε να είναι δυνατή η συγκέντρωση των λυμάτων και η μεταφορά τους στην ΕΕΛ.

2) Κατατέθηκε νέα πρόταση για χρηματοδότηση από την ΔΕΥΑΝ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Υποδομή δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ)», στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πιο συγκεκριμένα υποβλήθηκε από την επιχείρηση αίτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων προς τις εγκαταστάσεις του νέου βιολογικού σταθμού του κάμπου καθώς και αντλιοστασίων. Οι προτάσεις αυτές αφορούν δύο οικισμούς του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Άνω Ζερβοχώρι και Παλαιό Ζερβοχώρι.

Η πρόταση με αριθμό πρωτοκόλλου 2519/2022 έχει τίτλο έργου « Έργο αποχέτευσης οικισμών Άνω Ζεβροχωρίου και Παλαιού Ζεβροχωρίου Δήμου Νάουσας», ποσού 3.975.806,45€ (πλέον ΦΠΑ). To φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης αποτελούμενο από τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών και από τους εξωτερικούς συλλεκτήριους αγωγούς μεταφοράς ακαθάρτων προς τις εγκαταστάσεις ΕΕΛ.

Τέλος ολοκληρώθηκαν και οι υδραυλικές μελέτες για τις Τ.Κ. Μονοσπίτων, Λευκαδίων και Πολλών Νερών για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον τέως Δήμαρχο Νικόλαο Καρανικόλα για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ Νικόλαο Κουτσογιάννη για τον δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Τέλος δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην ΔΕΥΑΝ (μόνιμους και συμβασιούχους), για εμένα οικογένεια πλέον, που χωρίς αυτούς δεν θα μιλούσα σήμερα για όλα αυτά τα έργα. Επίσης τους συγχαίρω για την αποτελεσματικότητα τους στα καθημερινά προβλήματα της επιχείρησης (διαρροές, αποφράξεις, συντηρήσεις και πολλά ακόμα).

Θα συνεχίσω να προσπαθώ για την ανάδειξη και την εξέλιξη του τόπου μας και της γεννέτηρας μου από τα νέα μου καθήκοντα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από οποιοδήποτε άλλο πόστο βρεθώ στο μέλλον.