Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Τοποθέτηση της παράταξης «ΕΝΑ ΜΑΖΙ» για το αποτρόπαιο γεγονός κακοποίησης και θανάτωσης πτηνών στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Τοποθέτηση της παράταξης «ΕΝΑ ΜΑΖΙ» για το αποτρόπαιο γεγονός κακοποίησης και θανάτωσης πτηνών στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Απάντηση στον «Κοινό Τόπο»: Ας σιωπήσουν όσοι εγκατέλειψαν τον τόπο μας και ας μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας

“Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες,

Χθες τα ξημερώματα γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κακοποίησης και θανάτωσης των πτηνών που φυλάσσονται στο πάρκο της Νάουσας. Δεκάδες πάπιες βρέθηκαν κατακρεουργημένες από πολίτες του τόπου μας που κάνανε τον πρωινό τους περίπατο.

Δεν θέλουμε να σταθούμε στις αιτίες αυτής της απίστευτης και αποτρόπαιης πράξης. Ήδη η Αστυνομία και ο Δήμος έχουν εξετάσει το περιστατικό και φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα κάποιο άγριο ζώο (πιθανώς κουνάβι ή νυφίτσα) προκάλεσε αυτήν την κατάσταση. Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να βρίσκεται πίσω από αυτήν την πράξη ανθρώπινο χέρι. Αυτό άλλωστε θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Από την πρώτη στιγμή καθαρίσαμε τον χώρο. Ήδη η Τεχνική Υπηρεσία σήμερα Δευτέρα θα επιμεληθεί της αποκατάστασης του χώρου, ενώ από αύριο κιόλας τα πτηνά θα αντικατασταθούν έπειτα από προσφορά αγαπητού συμπολίτη μας. Προφανώς τα μέτρα ασφαλείας στον χώρο, αλλά και σε άλλους δημοτικούς χώρους θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα χρησιμοποιώντας κάμερες και συστήματα παρακολούθησης.

Αυτό όμως που εξοργίζει κάθε Ναουσαία και Ναουσαίο είναι η χυδαία αντιμετώπιση του περιστατικού από την παράταξη του «Κοινού Τόπου». Φαίνεται ότι ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό για την ίδια και τους λιγοστούς πια υποστηρικτές της.

Πριν καν ξεψυχήσουν τα πτηνά μας και με πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού προς όλους μας η παράταξη αυτή προχώρησε σε ανακοινώσεις ρίχνοντας ευθύνες στην διοίκησή μας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για εγκατάλειψη του πάρκου κάνει λόγο η παράταξη του «Κοινού Τόπου». Πράγματι το πάρκο ήταν απόλυτα εγκαταλελειμμένο μέχρι την στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση.

Από τότε και μέσα σε ένα χρόνο έχουν συμβεί πράγματα που δεν είχε καν ονειρευτεί μέσα στην άγνοιά της η εν λόγω παράταξη.

Μετά από χρόνια λειτουργεί ο θερινός κινηματογράφος της Νάουσας ο οποίος μας παραδόθηκε σε άθλια κατάσταση. Θυμίζουμε ότι η παράταξη αυτή καταψήφισε την αγορά εξοπλισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό σκοπό να μην λειτουργήσει ποτέ ο θερινός κινηματογράφος της πόλης. Γιατί άραγε;

Δόθηκε μέρος του πάρκου στα καταστήματα αναψυχής και εστίασης της περιοχής με σκοπό την πιο ασφαλή λειτουργία και την αποφυγή συνωστισμού λόγω της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό είχαμε την ευκαιρία όλοι να χαρούμε το πάρκο μας σε καθημερινή βάση με τον πλέον ασφαλή τρόπο. Ήταν μια τολμηρή κίνηση που αγκάλιασε όλη η Νάουσα προς μεγάλη θλίψη της εν λόγω παράταξης.

Το πάρκο αν και λόγω της κατάστασης του κορονοϊού δέχεται πλήθος νεαρών συμπολιτών μας παραμένει κάθε μέρα πιο καθαρό από ποτέ. Ο αγώνας που κάνουν οι λιγοστοί (έξι) υπάλληλοι του Δήμου στο πράσινο είναι καθημερινός και δύσκολος. Άλλωστε οι έξι υπάλληλοι πρασίνου του Δήμου μας έχουν στην επίβλεψή τους όλα τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου του Δήμου μας, πράγμα που καθιστά αδύνατη την επιμελή εργασία στο σύνολο του πρασίνου. Για αυτό άλλωστε προχωρήσαμε στην ενίσχυση του τομέα αυτού με 15.000 Ευρώ, πράγμα που θα γίνεται από εδώ και πέρα κάθε χρόνο ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Λειτουργούν όλα τα σιντριβάνια που ποτέ δεν λειτούργησαν κατά την προηγούμενη περίοδο.

Ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου την διαχειριστική μελέτη του πάρκου με σκοπό να προχωρήσουμε στην άμεση αναβάθμισή του.

Και αυτές οι κινήσεις είναι μόνο η αρχή.

Συγχρόνως η εν λόγω παράταξη ρίχνει τις ευθύνες στα εγκαταλελειμμένα ζώα του Δήμου μας. Είναι πολλές φορές εκφρασμένη η άποψη της παράταξης του «Κοινού Τόπου» ενώ όλοι θυμόμαστε τον ηγέτη της να δηλώνει δημοσίως την άποψή του υπέρ της θανάτωσης των αδέσποτων ζώων ακολουθώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Συγχρόνως δεν είναι λίγες οι αναφορές μελών της παράταξης που βλέπουν ως λύση την φυλάκιση όλων των αδέσποτων. «Μαζέψτε τα όλα» μας λένε δημοσίως λαϊκίζοντας με κάθε ευκαιρία, αφού γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι απλά αδύνατο.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Από την στιγμή που αναλάβαμε, εργαστήκαμε σκληρά προς την εξεύρεση των λύσεων για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εν λόγω ζήτημα. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο υπεύθυνος για την ασφάλεια των αδέσποτων είναι ο Δήμος. Έτσι στήσαμε ολόκληρο δίκτυο με ταΐστρες σε όλο τον Δήμο μας και φροντίσαμε για την τροφή αυτών. Ειδικά την περίοδο της καραντίνας που τα καταστήματα εστίασης του Δήμου παρέμειναν κλειστά αντιληφθήκαμε ότι η έλλειψη τροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα προβλήματα στο εν λόγω ζήτημα.

Δημιουργήσαμε εφαρμογή που ενισχύει την υιοθεσία των εγκαταλελειμμένων ζώων και σε συνεργασία με φιλόζωους της Νάουσας ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας προς την κατεύθυνση αυτή.

Προχωρήσαμε σε σύμβαση με κτηνίατρο του Δήμου και κάνουμε συνεχώς στειρώσεις για τον έλεγχο του πληθυσμού των εγκαταλελειμμένων ζώων.

Προχωρήσαμε σε σύμβαση με «περισυλλέκτες» ζώων και ήδη συλλέγουμε τα πιο επιθετικά εξ αυτών για την αποφυγή ατυχημάτων.

Και πάνω από όλα εκπονήσαμε μελέτη κατασκευής καταφυγίου αδέσποτων ζώων, την οποία και καταθέσαμε προς χρηματοδότηση, με σκοπό την υλοποίηση ενός σύγχρονου εργαλείου προς την επίλυση του ζητήματος.

Ποια ήταν η στάση του «Κοινού Τόπου»; Προχώρησε σε προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την υλοποίηση καταφυγίου αδέσποτων ζώων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όταν αυτή η προσφυγή απορρίφθηκε ως απαράδεκτη προχώρησε σε δεύτερη προσφυγή με τελικό σκοπό να μην δημιουργηθεί ποτέ καταφύγιο αδέσποτων ζώων ή τουλάχιστον να καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της πράξης; Ένας και μοναδικός. ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΏΩΝ στον δήμο μας. Αυτό θέλει ο «Κοινός Τόπος». Ξεκάθαρα.

Σε άλλο σημείο της δήλωσης του «Κοινού Τόπου» αναφέρεται η ρήση «όλος ο αστικός ιστός παρουσιάζει θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης». Εδώ είναι το πρώτο σημείο που συμφωνούμε απόλυτα. Προεκλογικά ήταν η ίδια παράταξη που διαμήνυε ότι είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης και όλα είναι τέλεια στην Νάουσα. Όταν λέγαμε στους πολίτες ότι η κατάσταση είναι επιεικώς τραγική τότε μας λοιδωρούσαν λέγοντας ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τα θαύματα που έχουν καταφέρει την προηγούμενη πενταετία. Χαιρόμαστε που ο τέως δήμαρχος κυκλοφόρησε τελικά στον Δήμο και συνάντα καθημερινά τα αποτελέσματα της διοίκησής του. Δρόμοι κατεστραμμένοι, φωτισμός ανεπαρκέστατος, υψηλός αριθμός εγκαταλελειμμένων ζώων, εγκαταλελειμμένα σχολικά και δημοτικά κτίρια, και άθλια οικονομική κατάσταση του Δήμου. Από την πρώτη ημέρα οι εργασίες συντήρησης και το έργο που επιτελούμε είναι τεράστιο. Λύθηκαν τα προβλήματα; Προφανώς και όχι. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επουλώσουμε την αθλιότητα που παραλάβαμε. Ας σιωπήσουν, λοιπόν, όσοι εγκατέλειψαν τον τόπο μας και ας μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας.

Τι πετύχαμε μέχρι στιγμής;

Τα σχολεία μας είναι πιο καθαρά από ποτέ σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Η εικόνα του άλσους του Αγίου Νικολάου μέρα με τη μέρα βελτιώνεται.

Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου καθαρίζονται και συντηρούνται.

Οι πλατείες μας ομορφαίνουν και συντηρούνται. Ήδη η πλατεία στο Διοικητήριο, στην είσοδο της πόλης της Νάουσας, στον Πολυπλάτανο, στην είσοδο της Χαρίεσσας είναι πιο όμορφες από ποτέ.

Νέα αλσύλλια γεννιούνται στις κοινότητές μας όπως αυτά στον Πολυπλάτανο και το Ζερβοχώρι.

Τρύπες στους δρόμους κλείνουν κάθε μέρα.

Λάμπες αντικαθίστανται.

Είναι προφανές ότι σε πολλά σημεία έχει αρχίσει να φαίνεται ότι το νοικοκύρεμα έχει ξεκινήσει. Όπως είναι επίσης προφανές ότι έχουμε τεράστιο όγκο δουλειάς μπροστά μας. Αλήθεια επίσης είναι ότι πότε δεν ήμασταν στην κορυφή της Ευρώπης όπως ισχυριζόταν η παράταξη του «Κοινού Τόπου». Ας αφήσει λοιπόν τις εξυπνάδες και τον λαϊκισμό η εν λόγω παράταξη και ας συμμορφωθεί στις τεράστιες απαιτήσεις του τόπου μας.

Συνεχίζοντας την πρωτοφανή ειρωνεία του ο «Κοινός Τόπος» αναφέρεται στην Νάουσα και σε δημοσίευμα που την παρουσιάζει ως covid free περιοχή κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ακόμα μία φορά η πολιτική μικροπρέπεια του «Κοινού Τόπου» ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αφού χρησιμοποιεί την πανδημία για να επιτεθεί στην διοίκησή μας.

Ποια είναι η αλήθεια;

Εν μέσω της περιόδου της Αποκριάς πήραμε τη γενναία απόφαση και διακόψαμε τις εκδηλώσεις του Δήμου, όταν ο «Κοινός Τόπος» έβγαζε ανακοινώσεις προτροπής διασφάλισης της Αποκριάς, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης στην υγεία των πολιτών. Ήμασταν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που κλείσαμε τον Άγιο Νικόλαο και το πάρκο κατά την περίοδο εκείνη, ενώ καθημερινά μοιράζαμε πάνω από 1.000 μερίδες φαγητό και φάρμακα σε συμπολίτες του Δήμου μας που τα είχαν ανάγκη.

Λάβαμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα όταν ο «Κοινός Τόπος» μέσα από τις αλλοπρόσαλλες δημοσιεύσεις μελών του αναρωτιόταν τι γίνεται με την απολύμανση και την καθαριότητα. Σημαντική ήταν επίσης η εργασία που κάναμε στην καθαριότητα του Δήμου ενισχύοντας το ελάχιστο προσωπικό μας με 12 επιπλέον άτομα. Ήδη κατά την διάρκεια της πανδημίας και του καλοκαιριού έχουμε πλύνει πέντε φορές τους κάδους του Δήμου. Σας θυμίζουμε ότι τόσες φορές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχουν πλυθεί ποτέ. Είναι επίσης προφανές ότι κατά την προηγούμενη πενταετία η λέξη νοικοκύρεμα δεν υπήρχε στο λεξικό του «Κοινού Τόπου».

Ήδη σήμερα ετοιμαζόμαστε για να κρατήσουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε με το άνοιγμα των σχολείων μας την ερχόμενη Δευτέρα.

Βλέπετε η διαφορά μας είναι πρωτίστως ποιοτική. Κλείνοντας το μόνο που μπορεί κάποιος να αναφέρει είναι ότι αν στον Δήμο αυτό που υπηρέτησαν στο παρελθόν προσωπικότητες όπως ο Κόκκινος, ο Χωνός, ο Βλάχος η συνέχεια είναι ο Κουτσογιάννης, ο Σαμαράς, ο Παρθενόπουλος τότε η θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών δεν δύναται να ισχύει στην εξέλιξη της πολιτικής του Δήμου μας.

Επιτέλους η κατηφόρα σταμάτησε. Ο μόνος φυσικός χώρος της παράταξης του «Κοινού Τόπου» είναι η απόλυτη απομόνωση».