Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Ενημέρωση του ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΠΟΥ μας για το θέμα των Πηγαδιών

Προοικονομεί  ο κ. Καρανικόλας το κλείσιμο των 3-5 Πηγαδιών;

Στον Κοινό Τόπο είμαστε υπέρ της μακροχρόνιας αξιοποίησης των 3-5 Πηγαδιών από την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι μόνο ως χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και μέσω της-αναγκαίας πλέον- μετατροπής του σε ένα ορεινό θέρετρο με εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα προσφέρονται στους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος εισηγήθηκε τη μακροχρόνια εκμίσθωση των 3-5 Πηγαδιών σαν να επρόκειτο για αναψυκτήριο. Η παράταξη μας διαφώνησε με αυτή την τουλάχιστον πρόχειρη προσέγγιση και επέμεινε στη θέση της για μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης.

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές πως “μίσθωση” και “μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης”διαφέρουν. Ποια είναι η διαφορά; Πρόκειται για νομικούς και ουσιαστικούς λόγους, οι οποίοι μας ωθούν να επιμένουμε στο γεγονός ότι ο Δήμος μας πρέπει να επιλέξει το μοντέλο της “μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσης” με διαγωνισμό και όχι μια απλή “μίσθωση”, για την μακροχρόνια αξιοποίηση των 3-5 Πηγαδιών.

Η διάκριση ανάμεσα στις δύο μεθόδους είναι ουσιαστική Ενδεικτικά και μόνο:

Στην περίπτωση της παραχώρησης χρήσης διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα του Δήμου με ισχυρές συμβάσεις, ενώ στην άλλη, της μίσθωσης, τα πάντα είναι επί ξύλου κρεμάμενα.

 Επιπρόσθετα, η διαδικασία της μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσης επιτρέπει την θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων (π.χ. προσκόμιση και αξιολόγηση πλήρους επιχειρηματικού πλάνου ανάπτυξης), ενώ σε μια διαδικασία μίσθωσης εκείνο που προέχει είναι το τίμημα και μόνο.

Ενώ σε μια (ενδεχόμενη) μίσθωση ο Δήμος ως ιδιοκτήτης των 3-5 Πηγαδιών θα είναι υπεύθυνος για κάθε έξοδο για το οποίο είναι υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης (σκεφτείτε την αναλογία του μισθωτή και του ιδιοκτήτη σε μια πολυκατοικία, όπου ο ιδιοκτήτης πάντα είναι υπεύθυνος για τα έξοδα συντήρησης του ασανσέρ, ενώ ο μισθωτής του διαμερίσματος μόνο για το ρεύμα που καίει το ασανσέρ), παράλληλα θα έχει δώσει ταυτόχρονα και προίκα στον μισθωτή με 10,7 εκατομμύρια ευρώ!

Η μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης, αντίθετα, απεμπλέκει τον Δήμο μας από κάθε έξοδο και τον όποιο Δήμαρχο και Διοίκηση από κάθε ευθύνη σχετικά με την λειτουργία των 3-5 Πηγαδιών. Αποκλειστικά υπεύθυνος θα είναι ο επενδυτής.

Έχει δίκιο, λοιπόν, ο κ. Καρανικόλας στην “τοποθέτησή” του της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου 2020, ότι “η λύση είναι μία” και προσθέτουμε εμείς, είναι και μονόδρομος! Είναι μονόδρομος η “μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης” των 3-5 Πηγαδιών.

Σαφώς και δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν εδώ  τα υπέρ και τα κατά κάθε “μοντέλου” αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας και μάλιστα εν μέσω παραπλανητικών και μειωτικών για τους Δημοτικούς Συμβούλους “τοποθετήσεων” του κ. Καρανικόλα. Ως δήμαρχος όφειλε να έχει αναλύσει και τις δύο δυνατότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου 2020 μπροστά σε αυτούς που φέρουν την ευθύνη των αποφάσεων, αντί να κατηγορεί σε δημόσιες “τοποθετήσεις” του ολόκληρες παρατάξεις και μειώνοντας τους Δημοτικούς Συμβούλους, επειδή δεν συμφωνούν με τη δική του, ατεκμηριώτη, άποψη. Άραγε, αυτοί οι χαρακτηρισμοί αφορούν και τον σύμβουλο της παράταξης του Δημάρχου, τον κ. Μυλωνά, που επίσης δεν ψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής αρχής;

Ειρήσθω εν παρόδω, ο κ. Καρανικόλας προέβη στο ίδιο λάθος δυο φορές. Το φθινόπωρο του 2019 έφερε μια εισήγηση για μακροχρόνια μίσθωση με όρους μάλιστα όχι ιδιαίτερα επωφελείς για τον Δήμο, την οποία τελικώς απέσυρε με την παραδοχή πως ήταν προβληματική και μη ενδεδειγμένη. Το φετινό φθινόπωρο μας έφερε μια νέα «εισήγηση» που πατούσε σε αυτή που ο ίδιος απέσυρε πέρυσι!

Θα πρέπει να τονισθεί επίσης πως ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο του φθινοπώρου του 2019 είχε αποφασιστεί η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα εργαζόταν πάνω στην προκήρυξη που είχε ετοιμάσει η διοίκηση Κουτσογιάννη, αυτή δεν συγκλήθηκε ποτέ με ευθύνη του κ. Καρανικόλα.

Στη μνημειώδη εισήγηση της 1 (ναι, μιας!) σελίδας μάθαμε ότι τους όρους της μίσθωσης θα τους καθόριζε η Οικονομική Επιτροπή, ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο, αποκλείοντας έτσι την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων από την διαμόρφωση των όρων μιας τόσο σημαντικής απόφασης!

Όφειλε, επίσης, ο κ. Καρανικόλας, να έχει ενημερώσει και να βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι τωρινοί μισθωτές για να ακουστούν, οι οποίοι επί ένα ολόκληρο καλοκαίρι τον έψαχναν εναγωνίως για να συζητήσουν τα θέματα του Χιονοδρομικού και τελικώς πληροφορήθηκαν, μέσω του τύπου, πως στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 21/9 υπήρχε θέμα για τη διακοπή της σύμβασης τους!

Υπό αυτές τις συνθήκες κληθήκαμε να συζητήσουμε το σημαντικότατο για το μέλλον του τόπου αυτό θέμα και ενώ έχουμε γνώση των πραγμάτων και αιτιολογημένη άποψη, κατηγορούμαστε από τον κ. Καρανικόλα, με ανοίκειους χαρακτηρισμούς.

Η άρνησή μας να ψηφίσουμε την πρόχειρη, επιφανειακή, ημιτελή, κακογραμμένη, ανορθόγραφη, ελλιπέστατη και υποτιμητική για το Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση  της δημοτικής αρχής είναι απόλυτα αιτιολογημένη και έχει να κάνει και με την σοβαρότητα του θέματος της αξιοποίησης της δημοτικής μας περιουσίας, μια σοβαρότητα που απέτυχε να αναγνωρίσει ο κ. Καρανικόλας τοποθετώντας το τόσο σημαντικό αυτό θέμα μόλις στην 20ή θέση της ημερήσιας διάταξης, σε σύνολο 26!

Όσον αφορά το ψευτοδίλημμα “ή 10,7 εκατομμύρια και μίσθωση ή μακροχρόνια παραχώρηση χωρίς 10,7 εκατομμύρια” (αν και ως τώρα ούτε ευρώ δεν ήρθε στο ταμείο του Δήμου από τα 10,7 εκατομμύρια, ενώ μόλις στο προηγούμενο ΔΣ λήφθηκε απόφαση για άνοιγμα κωδικού εξόδων για την ανάθεση μελέτης για τις παρεμβάσεις στο ΧΚ!), είναι το ίδιο εκβιαστικό και ψευδές με το περσινό ψευτοδίλημμα “ή μίσθωση και ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή μακροχρόνια παραχώρηση χωρίς αναπτυξιακό νόμο”.

Ακόμη, βεβαίως, περιμένουμε την απάντησή του στο ερώτημά μας: ποιος του τα είπε αυτά και τα αναμασάει χωρίς να φανερώνει την προέλευση του εκβιαστικού διλήμματος; Ελπίζουμε οι υποσχέσεις που μοιράστηκαν αφειδώς από τον Υπουργό να μην ήταν λόγια του αέρα και σήμερα να αναζητεί διά της επιστολής του ο κύριος Καρανικόλας την προσωπική του σανίδα σωτηρίας.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν τη σαφή θέση μας. Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ, ζητήσαμε, όμως, απαντήσεις και αρνούμαστε να δώσουμε λευκή επιταγή. Δεν υποκύπτουμε σε κανένα εκβιαστικό δίλημμα και παραμένουμε πιστοί στη θέση μας για ανάπτυξη των 3-5 Πηγαδιών μέσω της έλευσης ενός ισχυρού επενδυτή, που θα προκύψει από ορθολογικές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των δημοτών.

 

Κλείνοντας εκφράζουμε τη λύπη μας που ο κ. Καρανικόλας αποδεικνύεται σε θιασώτη παλαιοκομματικών πρακτικών και επιχειρεί να χωρίζει τους Δημοτικούς Συμβούλους σε “συμπολιτευόμενους” και “στείρα αντιπολιτευόμενους”. Είναι τουλάχιστον θλιβερό να μιλάει ο κ. Καρανικόλας για «διαπαραταξιακές συναλλαγές», όταν μέχρι προ εικοσαημέρου επιχειρούσε να δελεάσει συμβούλους των άλλων παρατάξεων προσφέροντας τους αντιδημαρχίες με αντάλλαγμα να αποχωρήσουν από τις παρατάξεις με τις οποίες πολιτεύονται.

Οι ευθύνες για την όποια εξέλιξη βαρύνουν προσωπικά τον κύριο Καρανικόλα και την παράταξη του. Προφανώς ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα των 3-5 Πηγαδιών για την ανάπτυξη του τόπου μας. Εμείς ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ να αγωνιούμε και να εργαζόμαστε για το καλό του τόπου μας. Αναρωτιόμαστε πού είναι και κυρίως που θα είναι  ο κ. Καρανικόλας…

Και για να μην τον αφήσουμε με την απορία το πηγάδι δεν είναι ένα, ούτε τρεισήμισι, ούτε 10,8… ”Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια” και είναι και λέγεται…