Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Σύλλογος θυμάτων ολοκαυτώματος ΠΥΡΓΩΝ «ΙΕΡΗ ΜΝΗΜΗ»-Έκκληση για δημιουργία ιστορικού αρχείου

Κατράνιτσα (Πύργοι) Βερμίου.

Μάζεψαν όσα κομμάτια ψυχής τους απόμειναν μετά το κάψιμο. Μαυροφορέθηκαν κι έδεσαν μαύρα μαντήλια σ τα μαλλιά τους. Έτσι είχαν μάθει απ τις μανάδες τους να κάνουν (κι αυτές απ’ τις δικές τους), για να τιμήσουν τους νεκρούς. Ούτε ήξεραν ακριβώς ποιον να λογίζουν στους ζωντανούς και ποιόν στους πεθαμένους. Δεν είχε πολύ καιρό που τέλειωσε το κακό. Άλλοι σκόρπισαν, άλλοι πέθαναν, άλλοι δεν γύρισαν ποτέ. Αυτές βγήκανε  για το χρέος.  Με προσοχή, έψαξαν, ξέθαψαν ότι βρήκαν-από όσους βρήκαν και έκαναν ότι άρμοζε. Θυμιάμα τους, τα ανοιξιάτικα λουλουδάκια του Βερμίου.

                Άραγε, ήθελαν και να τις φωτογραφίσουν; Για να θυμούνται τι; Το πώς χορεύει η ζωή αγκαλιασμένη με το θάνατο στον ατέλειωτο τρελό χορό της ιστορίας; Σίγουρα όχι! Να ξεχάσουν ήθελαν. Να «ξυπνήσουν» από τον εφιάλτη που ζούσαν!  Κάθισαν όμως να τις φωτογραφίσουν, για να θυμόμαστε εμείς . Οι επόμενοι.

                Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά, ο Σύλλογος Θυμάτων Ολοκαυτώματος Πύργων «Ιερή Μνήμη» κάνει μια μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης  φωτογραφικού υλικού, εγγράφων, αντικειμένων ή/και ότι συναφούς υπάρχει με τα θύματα του Ολοκαυτώματος του χωριού, με στόχο την δημιουργία μιας μόνιμης θεματικής συλλογής – έκθεσης σχετικά με το «κάψιμο» των Πύργων.

Μετά το ολοκαύτωμα των χωριών του Βερμίου από τους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1944, είναι γνωστό πως πολλοί συγχωριανοί μας βρήκαν καταφύγιο στην Νάουσα και πολλοί έκαναν το νέο ξεκίνημα της ζωής τους εδώ. Παρακαλούμε όποια οικογένεια έχει κάτι που σχετίζεται με τα 353 θύματα του χωριού μας να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα: 6977700403, 6987750805, ή με μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook “Σύλλογος Θυμάτων Ολοκαυτώματος Πύργων Εορδαίας "Ιερή Μνήμη"!