Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2024
Follow Us
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Η ανάπτυξη του περιγραφικού λόγου είναι θέμα που απασχολεί  αρκετά τους γονείς.

Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι το παιδί τους παρουσιάζει φτωχή περιγραφή στην καθημερινότητα του και χρειάζεται επιπρόσθετη ενίσχυση με ερωτήσεις για να απαντήσει επαρκώς σε μια ερώτηση. Αναρωτιούνται επίσης, πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί τους  να αναπτύξει τον περιγραφικό του λόγο.

Εδώ θα χρειαστεί να τονίσουμε, ότι η ανάπτυξη της περιγραφικής ικανότητας δεν αποτελεί μια δεξιότητα που δεν περνάει από στάδια, μέχρι να φράσει στην τελική του φάση, δηλαδή σε μια ολοκληρωμένη αφήγηση .  

Για να αναπτυχθεί το λεξιλόγιο και η περιγραφή του παιδιού, είναι σημαντικό να συνδράμουν στην διαδικασία και οι γονείς με την βοήθεια του παιχνιδιού.

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες προτάσεις που βοηθούν στην ενίσχυση του λεξιλογίου και την ακόλουθη ανάπτυξη του περιγραφικού λόγου.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ – ΠΑΙΔΙΑ.

  • Πλαστελίνη :  Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών είναι η πλαστελίνη. Φτιάξτε μαζί ένα αντικείμενο, φρούτο, ρούχο ή ότι άλλο ενδιαφέρει το παιδί και μιλήστε γι’ αυτό. Π.χ Η αρκούδα : είναι άγριο ζώο, έχει καφέ χρώμα , ζει στο δάσος και τρώει μέλι.  Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει με πολλά αντικείμενα και σιγά, σιγά να φτιάξετε μαζί με το παιδί μια μικρή ιστορία.
  • Παραμύθια:  Διαβάστε παραμύθια και δείτε τις εικόνες. Στην συνέχεια, παίξτε την ιστορία που μόλις διαβάσατε. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε περισσότερα ερεθίσματα για να θυμάται την σωστή χώρο-χρονική σειρά των γεγονότων, να κατανοήσει τις ενέργειες και τα συναισθήματα των ηρώων.
  • Έλα να γίνουμε μάγοι: Εξηγήστε  στο παιδί ότι θα βάλετε ένα αντικείμενο στο μυαλό σας και αυτό θα πρέπει να το βρει κάνοντας ερωτήσεις. π.χ  η φράουλα: είναι φρούτο;  Είναι κόκκινό; Το τρώμε; Είναι μικρό;
  • Επιτραπέζια:  Επιλέξτε επιτραπέζια που ενισχύουν την περιγραφή. ( π.χ μάντεψε ποιος ή στο κεφάλι το’ χω).
  • Μικροί και Μεγάλοι ζωγράφοι:  Ζωγραφίστε μαζί με τον μικρό σας ήρωα και σιγά, σιγά επεκτείνετε την σκέψη του. Π.χ στην θάλασσα: τι ζώα μπορούμε να βρούμε στο βυθό; Τι χρώμα έχουν; Τι φυτά υπάρχουν εκεί; Τι θα φάνε τα ψαράκια; Που θα κοιμηθούν; Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να του ζητήσετε να σας ζωγραφίσει το αγαπημένο του παραμύθι ή πως πέρασε στο σχολείο. 
  • Οι εξερευνητές:  Τα παιδιά λατρεύουν την εξερεύνηση. Μπορείτε να πάτε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού και να εξερευνήσετε τι υπάρχει μέσα σε αυτό. Επιπλέον, μπορείτε να περιγράψετε ένα ένα τα αντικείμενα  που βλέπει με λεπτομέρειες.

Πολλά και διαφορετικά παιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν την περιγραφή , χωρίς να επιβαρύνεται ο ήδη περιορισμένος χρόνος των γονέων. Στόχος μας είναι ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί.  Τέλος, επισημαίνετε ότι τα στοιχεία που θα δίνετε ή θα ζητήσετε να σας περιγράψει το παιδί, θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Σοφία Π. Κιούπη , Λογοθεραπεύτρια

6979283636