Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Τι είναι το Messy Play;

Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών είναι αυτά που περιλαμβάνουν την χρήση των αισθήσεων όπως: αφή, όραση, ακοή, γεύση και όσφρηση.

Το Messy Play λοιπόν είναι το αισθητηριακό παιχνίδι ( το παιχνίδι που λερώνει) , όπου κατά την διάρκεια αυτού τα παιδιά όλων των ηλικιών και ικανοτήτων, χρησιμοποιούν διάφορα υλικά, με αποτέλεσμα να εξερευνούν και να πειραματίζονται χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους.

Πότε ξεκινάει το Messy Play;

Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι  μέρος της ανάγκης των παιδιών, ξεκινάει γύρω στα  6-7 μηνών και με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά έχουν ανάγκη να πιάσουν όλα τα χρώματα, τα λαχταριστά φαγητά, τις υφές και στην συνέχεια να τα ζουλήξουν, να τα γευτούν, να τα πετάξουν στο πάτωμα και να τα αλείψουν πάνω τους.

Γιατί όμως υπάρχει αυτή η ανάγκη;

Γιατί μέσα από τις αισθήσεις τα παιδιά μαθαίνουν , νιώθουν, αναπτύσσουν συνδέσεις με το περιβάλλον τους και σταδιακά εξελίσσουν τις πρωταρχικές τους γνώσεις σε πιο σύνθετες, δηλαδή, από το αυθόρμητο  Messy Play τα παιδιά θα οδηγηθούν προς το συμβολικό παιχνίδι και στην συνέχεια στο δραματικό.

Το Messy Play είναι ένα στάδιο που όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη. Μπορεί να είναι άβολο, κουραστικό για τους γονείς και να προκαλεί αναστάτωση, όμως εάν αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο έπαιζαν τα παιδιά πριν λίγα χρόνια θα καταλάβουμε πως πάντα βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους, όπου είχαν τν δυνατότητα για ελεύθερη κίνηση, πειραματισμούς και ανακάλυψη των υλικών τριγύρω τους.

Σοφία Π. Κιούπη, Λογοθεραπεύτρια

6979283636