Κυριακή, Απρίλιος 28, 2024
Follow Us
Τα οφέλη του Messy Play στην ανάπτυξη του παιδιού. ΜΕΡΟΣ 1

Για τα παιδιά το Messy Play δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι, είναι μια αισθητηριακή εμπειρία που τους προσφέρει πολλά οφέλη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τόσο στην μάθηση, όσο και στην γνωστική ανάπτυξη και στην μνήμη.

Τι προσφέρει λοιπόν το Messy Play στην ανάπτυξη του παιδιού;

  • Προσωπική, Συναισθηματική και Κοινωνική Ανάπτυξη.

Με το αισθητηριακό παιχνίδι τα παιδιά χτίζουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και ανεξαρτησία. Επίσης, αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και συγκέντρωση και προσοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά αφιερώνονται ολοκληρωτικά σε κάτι που τους διασκεδάζει, χωρίς περιορισμούς, χωρίς κάποιο τελικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, σε ένα ελεύθερο παιχνίδι όπως, το Messy Play τα παιδιά εξασκούνται στις δεξιότητες παρατήρησης, αλληλεπίδρασης, συνεργασίας, προωθείται ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός προς τους άλλους.

  • Επικοινωνία και Γλωσσική Ανάπτυξη.

Κατά την διάρκεια του αισθητηριακού παιχνιδιού, τα παιδιά αποκτούν όλο και μεγαλύτερες  λεκτικές δεξιότητες. Άλλωστε,  μέσα από το Messy Play , τους δίνεται η δυνατότητα να περιγράφουν τις υφές και τις πράξεις τους. Επίσης, αρχίζουν να περιγράφουν τιε διαφορές, τις ομοιότητες όσων βλέπουν, ακούνε ακουμπάνε, μυρίζουν και γεύονται.  Καθώς και οι δεξιότητες της σκέψης και της αφήγησης.

  • Κινητική και Γνωστική Ανάπτυξη.

Με το να σκαλίζουν, να ανακατεύουν, να χαράσσουν και να πιάνουν αναπτύσσεται ο συντονισμός ματιού – χεριού και η λεπτή και αδρή κινητικότητα. Αλλά και η δεξιότητα κοψίματος, γραφής και η χρήση των εργαλείων.

Επίσης, η εξερεύνηση που προσφέρει το Messy Play είναι σημαντική και για την γνωστική ανάπτυξη, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου για το παιδί είναι καινούριο, γι αυτό τους είναι τόσο σημαντικό να το εξερευνήσουν, να το ανακαλύψουν και να το βιώσουν  ανέμελα και ελεύθερα.

Οι αισθητηριακά πλούσιες εμπειρίες βοηθούν τα παιδιά να δημιουργήσουν συνδέσεις στον εγκέφαλο που βοηθούν στη μάθηση των παιδιών. Απλά παίζοντας, μέσα από διασκέδαση και χαρά αναπτύσσουν όλο και περισσότερες δεξιότητες.

Σοφία Π. Κιούπη, Λογοθεραπεύτρια

6979283636