Κυριακή, Απρίλιος 28, 2024
Follow Us
Βιταμίνη D- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις-Της Αντιγόνης Μπέκα-Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, ανήκει στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών ( Α, D, E, K) και είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο έντερο και στα οστά.

Πέρα όμως από τα οφέλη της στην σκελετική υγεία (υγεία οστών και δοντιών), τα τελευταία χρόνια πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν το σημαντικό ρόλο της στην προάσπιση της υγείας και της καλής λειτουργίας του οργανισμού, καθώς φαίνεται πως συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη πολλών παθήσεων (διαφόρων μορφών καρκίνου) και αυτοάνοσων νοσημάτων (π.χ σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση) στην μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και στην ρύθμιση της γλυκόζης αίματος.

Πηγές πρόσληψης βιταμίνης D:

Η βιταμίνη D είναι ένα σύμπλεγμα δυο βιταμινών, της εργοκαλσιφερόλης D2 η οποία βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και της χοληκαλσιφερόλης D3 η οποία παράγεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και συναντάται επίσης σε ζωικά τρόφιμα.

Ο οργανισμός προσλαμβάνει την βιταμίνη D που χρειάζεται κυρίως μέσω της σύνθεσης της στο δέρμα με την επίδραση του ήλιου ενώ μόλις το 10% των αναγκών μπορεί να καλυφτεί μέσω της διατροφής.

Η ενδογενής σύνθεση της βιταμίνης D επηρεάζεται από διάφορους  παράγοντες όπως είναι το χρώμα του δέρματος, η χρήση αντηλιακών, η διάρκεια έκθεσης στο ηλιακό φως, το γεωγραφικό πλάτος του κάθε τόπου, η ηλικία, το βάρος.

Ποιες είναι οι διαιτητικές πηγές βιταμίνης D;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι:

  1. τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί)
  2. ο κρόκος του αβγού
  3. τα μανιτάρια
  4. τα εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ γάλα, δημητριακά)
  5. το μουρουνέλαιο

Συμπερασματικά, η βιταμίνη D αποτελεί μια βιταμίνη με πολλαπλά οφέλη για την υγεία ωστόσο, η έλλειψη της είναι πολύ συχνή.  Επομένως, ο προσδιορισμός των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος διατροφής, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων στο αίμα.

Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3-Νάουσα

Τηλ. 23323 01771

Κιν. 6984050471