Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Εμένα γιατί δεν με έχουν φίλο;

Η σημασία της φιλίας

Η φιλία κατέχει κεντρική θέση στην ανάπτυξη και τη ζωή των παιδιών. Aφορά μια συναισθηματική σχέση που αναπτύσσεται και δημιουργείται από πολύ νωρίς και αποτελεί μια ζωτική πηγή εμπειριών από την οποία τροφοδοτείται η ανάπτυξη των παιδιών.

Μέσω των σχέσεων με τους συνομηλίκους, τα παιδιά αναπτύσσουν μια σειρά από κοινωνικές δεξιότητες, μαθαίνουν και επιλέγουν αποτελεσματικές στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων ενώ, παράλληλα, αντλούν συναισθηματική υποστήριξη γεγονός που βοηθά στην καλύτερη προσαρμογή τους στο σχολείο, καθώς, και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τον εαυτό τους.

Τις περισσότερες φορές, οι γονείς περιμένουν τα παιδιά τους, να είναι σε θέση να ενταχθούν σε διάφορες ομάδες συνομηλίκων μέσα από το σχολείο ή στις δραστηριότητες τους και μέσω αυτών να αποκτήσουν και πολλούς φίλους. Ωστόσο, μερικές φορές, δεν συμβαίνει αυτό που αναμένουν, καθώς υπάρχουν παιδιά που δυσκολεύονται να αλληλοεπιδράσουν με άλλα, γεγονός που τους προκαλεί αίσθημα μοναξιάς, απομόνωση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Γιατί το παιδί μου δεν έχει φίλους;

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν φιλίες για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς, μπορεί να σχετίζεται με την παρουσία ελλειμμάτων στις κοινωνικές δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν συμπεριφορές που ενοχλούν τα άλλα παιδιά, όπως, για παράδειγμα, μία αυταρχική και εγωκεντρική συμπεριφορά. Δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό για τα παιδιά να παίζουν με κάποιον που δεν μοιράζεται ή δεν ακολουθεί τους κανόνες.

Ακόμη, τα παιδιά που θυμώνουν και χάνουν εύκολα τη ψυχραιμία τους όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως θέλουν, είναι δύσκολο να διατηρήσουν φιλίες. Όταν ένα παιδί ενεργεί με εχθρικότητα και επιθετικότητα, είναι πιθανόν να αναγκάσει τους συμμαθητές του να απομακρυνθούν από αυτό.

Τέλος, τα παιδιά που μπορεί να δυσκολεύονται στη σύναψη φιλιών είναι πολύ ντροπαλά, αισθάνονται άβολα και δεν έχουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Αναμφισβήτητα, τα παιδιά έχουν ανάγκη την καθοδήγηση των γονέων τους, αναφορικά με την κοινωνικοποίησή τους. Η ενίσχυση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων είναι σημαντική, για αυτό και οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν, προσπαθώντας να καταλάβουν τη στάση και τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους στους άλλους.

Μπορούν, να τα βοηθήσουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα του θυμού και την επιθετική συμπεριφορά με καταλληλότερους τρόπους και να ενισχύσουν την επικοινωνία και τον διάλογο.

Ακόμη, οι γονείς θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν νέες παρέες, πηγαίνοντάς τα σε μέρη που είναι εύκολο να γνωρίσουν συνομηλίκους π.χ. παιδικές χαρές, και να είναι καλοί ακροατές στις συζητήσεις μαζί τους, συμβουλεύοντάς τα αναλόγως.

Η φιλία είναι σημαντική για τη ζωή και την ανάπτυξη ενός παιδιού. Δυσκολίες στη σύναψη φιλιών, μπορεί να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Στις περιπτώσεις που τα προβλήματα με τους φίλους, είναι μακράς διάρκειας, τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και καθοδήγηση προκειμένου να βρουν τους κατάλληλους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκύπτουν.  

Κατερίνα Μπόσι