Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Τροφές για γερή καρδιά-Της Αντιγόνης Μπέκα Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Η βελτίωση της διατροφής μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη  τα επίπεδα σακχάρου ενώ παράλληλα συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Παρότι  δεν υπάρχει καμία μαγική τροφή, αλλά το σύνολο της διατροφής μας παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα συστατικά των τροφών είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Πάμε να δούμε μερικά τρόφιμα που τα περιέχουν:

  • Λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως η αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και η υψηλή χοληστερόλη.
  • Το αβοκάντο και το ελαιόλαδο αποτελούν εξαιρετικές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης.
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της αρτηριακής λειτουργίας.
  • Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο και έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού
  • Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως πλούσιων σε διαλυτές φυτικές ίνες (π.χ βρώμη, σίκαλη, κριθάρι) σχετίζεται με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Το σκόρδο περιέχει συστατικά με σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

kard

Η ποιότητα της διατροφής μας φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Παράλληλα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος είναι μερικοί ακόμα παράμετροι που συμβάλουν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3, Νάουσα

Τηλ.23323 01771

Κιν. 6984050471