Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Τροφές για λαμπερό δέρμα-Της Αντιγόνης Μπέκα Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Πλέον γνωρίζουμε πως μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη πολλών χρόνιων νοσημάτων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Γνώριζες όμως πως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να σου χαρίσουν ένα λαμπερό δέρμα;

Μια διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά και βιταμίνες μπορεί να υποστηρίζει την υγεία του δέρματος. Πολλά φρούτα και λαχανικά  περιέχουν ευεργετικά συστατικά για το δέρμα.Πάμε να δούμε μερικά τρόφιμα που θα κάνουν το δέρμα σου πιο λαμπερό και υγιές.

Λιπαρά ψάρια (π.χ σαρδέλες,σολομός): περιέχουν τα πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την φλεγμονή. Επίσης αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνης, βιταμίνης Ε και ψευδαργύρου συστατικά εξίσου σημαντικά για ένα υγιές δέρμα.

Αβοκάντο: περιέχει ευεργετικά λιπαρά και αποτελεί πηγή βιταμίνης Ε και C, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά προστατεύοντας το δέρμα από την πρόωρη γήρανση λόγω έκθεσης στον ήλιο.

Καρύδια: αποτελούν τον μοναδικό ξηρό καρπό με σημαντική ποσότητα ω3 λιπαρών. Επιπλέον περιέχουν ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και σελήνιο.

Γλυκοπατάτες, κόκκινες-κίτρινες πιπεριές, καρότα: αποτελούν εξαιρετικές πηγές β-καροτίνης η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και βοηθά στην διατήρηση της υγείας του δέρματος λειτουργώντας ως φυσικό αντηλιακό.  Επιπλέον αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμίνης C.

Βατόμουρα,ρόδι: τα φρούτα αυτά έχουν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Έτσι προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου.

Nτομάτες: αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενώ περιέχουν το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο.

Πράσινο τσάι: οι κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατέψουν το δέρμα από τις βλάβες του ήλιου. Επιπλέον το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει την ενυδάτωση και την ελαστικότητα της επιδερμίδας. 

Kale: το λαχανικό αυτό περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α,B,C,K. Επίσης παρουσιάζει εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση λόγω της περιεκτικότητας του σε λουτεΐνη και  ζεαξανθίνη. Έτσι παρέχει ένα πακέτο συστατικών ευεργετικών για την υγεία του δέρματος.

der

Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3-Νάουσα

Τηλ. 23323 01771

Κιν. 6984050471