Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
«Χρησιμοποιούμε την καρδιά μας» για να νικήσουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα-Της Αντιγόνης Μπέκα-Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, οδηγώντας στον θάνατο πάνω από 17,9 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Με τον όρο καρδιαγγειακά νοσήματα εννοούμε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών. Η αιτιολογία τους είναι πολυπαραγοντική, περιλαμβάνοντας τόσο τροποποιήσιμους όσο και μη τροποποιήσιμους παράγοντες (ηλικία, φύλο), με την πλειοψηφία τους να μπορεί να προληφθεί  κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μεταξύ αυτών των παραγόντων συναντάμε την  παχυσαρκία, το κάπνισμα, την καθιστική ζωή, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την δυσλιπιδαιμία και την ανθυγιεινή διατροφή.  

Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καρδιάς, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς μας καλεί να «χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας» για να νικήσουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μας προτρέπει να κάνουμε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας όπως:

Να χρησιμοποιούμε τα φρούτα ως μια εναλλακτική υγιεινή επιλογή στις γλυκές λιχουδιές

Να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στοχεύοντας σε τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως

Να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ

Να περιορίσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος

Να αυξήσουμε την φυσική μας δραστηριότητα στοχεύοντας σε 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα

Να πούμε όχι στο κάπνισμα προστατεύοντας τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας καθώς το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης αιτία καρδιακών παθήσεων σε μη καπνιστές

Κάνοντας λοιπόν μερικές μικρές αλλαγές, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, κάτι το οποίο οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους αγαπημένους μας.

Αντιγόνη Μπέκα

                                                                                                                Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc