Τρίτη, Μαϊος 07, 2024
Follow Us
Κοίτα μαμά!

Γύρω στα 4-5 έτη, τα παιδιά γίνονται αρκετά απαιτητικά και έχουν ανάγκη την προσοχή σας στα ίδια και σε αυτό που κάνουν.

Η ανάγκη των παιδιών για την θετική προσοχή μας, είναι κάτι σαν την ανάγκη αναγνώρισης για εμάς τους ενήλικες. Τα παιδιά, όμως, την χρειάζονται ιδιαίτερα, για να κατακτήσουν υγιή διανοητική και συναισθηματική ανάπτυξη.

Καθώς όλοι είμαστε εκ γενετής προγραμματισμένοι να ζητάμε την αναγνώριση και την παραδοχή από τους άλλους, θα υπάρξουν στιγμές που το παιδί σας θα ζητάει απεγνωσμένα να πάτε δίπλα του αμέσως και να δείτε αυτό που κάνει. Αυτό που λαχταρά μία τέτοια στιγμή είναι η αναγνώρισή σας.

Το να σας διακόπτει συνέχεια για να σας δείξει αυτό που θέλει μπορεί να είναι εκνευριστικό. Αν δείξετε, όμως, πως είστε ενοχλημένη ή θυμωμένη, τότε ίσως να επιδιώξει την προσοχή σας με κακή συμπεριφορά. Αυτό που χρειάζεται είναι η τρυφερή προσοχή σας. Η προσοχή, ο έπαινος και η αγάπη δίχως όρια είναι οι μεγαλύτερες επιρροές για τα παιδιά σας.

Όλα τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν αν ένας έπαινος είναι αληθινός και ειλικρινής ή όχι. Αν υπάρξει τυχόν έλλειψη ειλικρίνειας ή περισπασμός, το παιδί θα το εκλάβει ως απόρριψη. Συνεπώς, καλό θα ήταν να διακόψετε αυτό που κάνετε και να δώσετε την προσοχή σας στο παιδί, έστω και για λίγο. Ακόμη και μία μικρή έκφραση θετικής προσοχής, θα ικανοποιήσει την ανάγκη του για αναγνώριση και θα νιώσει πως το εκτιμάτε. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να διακόψετε αμέσως αυτό που κάνετε, πείτε του να περιμένει λίγο και πως θα πάτε γρήγορα κοντά του, κρατώντας πάντα τον λόγο σας.

Επιπλέον, αντί να πείτε απλά ένα «μπράβο», παρατηρήστε τι έχει κάνει σωστά και αναφερθείτε σε αυτό συγκεκριμένα. Τέλος, σιγά σιγά, ξεκινήστε να δείχνετε αυθόρμητη αποδοχή. Μπορείτε να κάνετε θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια ακόμα κι όταν δεν το ζητάει άμεσα, όπως, για παράδειγμα, όταν είναι συνεργάσιμο. Η θετική προσοχή και τα σχόλια μέσα στην ημέρα, θα τα βοηθήσουν να νιώσουν σίγουρα και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα τη συμπεριφορά που επιθυμείτε να βλέπετε σε εκείνα.

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια