Τρίτη, Απρίλιος 23, 2024
Follow Us
Ισπανία: Αύξηση 8% του κατώτερου μισθού λίγο πριν τις εκλογές-Έφτασε τα 1.080 ευρώ

Την αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 8% αποφάσισε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, την ώρα που η Ισπανία διανύει μια εκλογική χρονιά. Πλέον, ο κατώτερος μισθός θα φτάσει τα 1.080 ευρώ μεικτά.

mpakar

Η αύξηση των 80 ευρώ εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Πέδρο Σάντσεθ την Τρίτη και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου σε όλη την Ισπανία.

Κατά εκτιμήσεις της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών (PSOE), θα ωφεληθούν κάπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η ισπανική νομοθεσία προβλέπει 14 μισθούς. Αυτή η αύξηση μπορεί να «αλλάξει τη ζωή του κόσμου», έκρινε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Σάντσεθ, ο κατώτερος μισθός έχει αυξηθεί κατά 344 ευρώ, ή κατά 47% σε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η αύξηση που αποφασίστηκε χθες ακολούθησε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα τον Ιανουάριο. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν πήραν μέρος σ’ αυτές.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρήσεων CEOE, ο Αντόνιο Γαραμέντι, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η Μαδρίτη δεν προσκάλεσε τον φορέα να πάρει μέρος στον κοινωνικό διάλογο. Ο σύνδεσμος πρότεινε αύξηση 4% στον κατώτερο μισθό.

Η ισπανική δεξιά κατηγορεί τον Σάντσεθ για μέτρο «προεκλογικής φύσης».

Η Ισπανία διανύει «σούπερ» εκλογική χρονιά: την 28η Μαΐου διεξάγονται περιφερειακές και τοπικές εκλογές· στα τέλη του 2023, πιθανόν αρχές Δεκεμβρίου, ανανεώνεται η σύνθεση του κοινοβουλίου.

πηγή:newsit.gr

beeha