Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
Follow Us
ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ: Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε μια πρωτοφανής απαξίωση θεσμών.

Απαξιώθηκε ο Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες. Παρόλο που έσπευσε να υποβάλει πρόταση όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, η πρόταση του δεν εισήχθη καν προς συζήτηση ώστε να ληφθεί απόφαση επί αυτής. Απαξιώθηκε όμως και το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο δεν επετράπη να συζητήσει περί μιας προτάσεως που απευθυνόταν σε αυτό. Απεναντίας θεωρήθηκε επιτρεπτό στον Πρόεδρο να μην εισάγει την πρόταση προς ψήφιση, με επίκληση, για πρώτη φορά, της αναγκαιότητας αυστηρής τήρησης κανόνων και κανονισμών.

Είναι δεδομένο ότι διαμαρτυρόμαστε με κάθε τρόπο απέναντι σε αντιδημοκρατικές μεθόδους που υποτιμούν τον ρόλο μας. Όσοι δεν αντιδρούν σε αυτό θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον θεσμικό ρόλο που φέρει η ιδιότητα τους ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Η κρίση περί του αν ένα θέμα πρέπει να τεθεί ως προ ημερησίας διάταξης και να συζητηθεί ως κατ΄ επείγον αποτελεί απόφαση συλλογική του Δ.Σ. Είναι επικίνδυνο να νομιμοποιούμε τακτικές σαν την χθεσινή περί ατομικής κρίσης σχετικά με το εάν ένα θέμα θα συζητηθεί, στηριζόμενη σε τυπολατρικές δικαιολογίες. Είναι δε αδιανόητο να μην μπορεί καν να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα νομικά επιχειρήματα του Ομίλου περί επιτρεπτής τέλεσης του δρώμενου.

Δηλώνουμε πως στηρίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα της φετινής τέλεσης του εθίμου μας. Πιστεύουμε και εμείς ότι το Έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες αποτελεί προεχόντως πολιτιστικό δρώμενο και όχι αποκριάτικο και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις της Κ.Υ.Α. Σαφώς και η τέλεση του πρέπει να συνοδευτεί από αυστηρά εχέγγυα τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές.

Το ιστορικό μας έθιμο αποτελεί την πεμπτουσία της τοπικής πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Ο Δήμαρχος οφείλει πρώτος να την προασπίζεται ενθυμούμενος ότι ο ρόλος του δεν είναι αυτοσκοπός.