Κυριακή, Απρίλιος 28, 2024
Follow Us
Σειρά δράσεων από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νάουσας

Στις 22 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές των τμημάτων Αισθητικής και Κομμωτικής της Γ' τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Νάουσας με τους εκπαιδευτικούς Αβραάμ Κοκκοφειάδη και Δέσποινα Τσιτλακίδου, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε χτενίσματα και μακιγιάζ στους γλυκύτατους ηθοποιούς και απόλαυσαν την παράσταση «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» μαζί με πλήθος μικρών και μεγάλων θεατών.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο κοινό της Νάουσας από τη νεανική θεατρική ομάδα το «θεατράκι της Νάουσας», που αποτελείται από μαθητές ηλικίας 15-17 ετών με εμψυχώτρια την παιδαγωγό Ηλιάνα Τσίλη.

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές της Β' και Γ΄ τάξης του τομέας Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Νάουσας, πραγματοποιήσαν διδακτική επίσκεψη στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων, που βρίσκεται στη Νάουσα και ανήκει στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας και υπάγεται στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό "ΔΗΜΗΤΡΑ".

Την ξενάγηση ανέλαβε η Δρ. Δρογούδη Παυλίνα, Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου, με τη συμμετοχή του Δρ. Παντελίδη Γεώργιου, Εντεταλμένου Ερευνητή.

Το ερευνητικό προσωπικό του Τμήματος ασχολείται με τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στον τομέα των δενδρωδών καλλιεργειών, όπως η καλλιέργεια μηλιάς, αχλαδιάς, ροδακινιάς - νεκταρινιάς, βερικοκιάς, κερασιάς κ.α. Με τον τρόπο αυτό παρέχουν νέα γνώση για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων καλλιέργειας, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής των καλλιεργειών, τη μείωση του κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, διερευνούν τη διατήρηση, τη δημιουργία και προώθηση νέων ποικιλιών και ειδών με βελτιωμένη απόδοση, ποιότητα και προσαρμοστικότητα.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον εργαστηριακό χώρο με τα εξειδικευμένα όργανα με τα οποία διεξάγονται αναλύσεις των φυσικών χαρακτηριστικών των φρούτων, χημικές αναλύσεις σε ιστούς φύλλων και καρπών και αναλύσεις προσδιορισμού πρωτεϊνών και ιών. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους οπωρώνες και στο δικτυοκήπιο έκτασης 700 τμ., που χρησιμοποιούνται για τους ερευνητικούς τους σκοπούς.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Δημάδη Μαρία, Βλάχου Μυρτώ και Γαβρανίδου Μαρούλα.

Στις 4-12-2023 και ημέρα Δευτέρα τα τμήματα Αισθητικής και Κομμωτικής της Γ' τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Νάουσας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην έκθεση Beauty Macedonia στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο Περίπτερο 13. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις εταιρείες του χώρου και να δουν από κοντά τα προϊόντα τους αλλά και μια σειρά από παρουσιάσεις σχετικές με τις ειδικότητές τους, ώστε πέρα από το τεχνικό μέρος να κατανοήσουν και την επαγγελματική πλευρά της κάθε ειδικότητας.

Την επίσκεψη συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Κοκκοφειάδης Αβραάμ και Τσιτλακίδου Δέσποινα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Νοσηλευτικής της Γ΄ τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νάουσας, στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, επισκέφτηκαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τον Συμβουλευτικό Σταθμό εξαρτημένων από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια ατόμων. Εκεί η κ. Καλαμποκίδου Αλεξάνδρα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, τους ενημέρωσε για τους κινδύνους που υπάρχουν για τους συγκεκριμένους εθισμούς, καθώς και για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα σχετικά περιστατικά στο Σταθμό. Στην επίτευξη των στόχων της επίσκεψης συνέβαλε σημαντικά το role playing (παιχνίδι ρόλων) στο οποίο συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μαθητές και οι μαθήτριες και κατά το οποίο υποδύθηκαν μια οικογένεια με εξαρτημένο από το αλκοόλ μέλος.

Την επίσκεψη συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Ποτουρίδου Ειρήνη και Συμεωνίδου Μάρθα.