Κυριακή, Απρίλιος 28, 2024
Follow Us
Γονείς για πρώτη φορά

Ο ερχομός ενός παιδιού σηματοδοτεί τη μετάβαση σε έναν νέο τρόπο ζωής και την ανάληψη νέων ρόλων, αυτών της μητέρας και του πατέρα. Η ζωή, η συμπεριφορά και οι αντιλήψεις ενός ζευγαριού αλλάζουν ριζικά.

Πρόκειται για ένα γεγονός που προκαλεί ευτυχία, ενθουσιασμό και υπερηφάνεια, αλλά, ταυτόχρονα, ανησυχία, ανασφάλεια, φόβο και κούραση. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος όσον αφορά τα συναισθήματα, καθώς βιώνονται διαφορετικά από κάθε γονέα.

Για τη γυναίκα που θα φέρει στον κόσμο ένα παιδί, είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα της ανησυχίας και του άγχους. Υπάρχει ανησυχία για τη πορεία της εγκυμοσύνης, τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και, μετέπειτα, για τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε κούραση, πιο ευάλωτη και ευέξαπτη. Αυτές οι μεταπτώσεις στη διάθεση προκαλούνται, συνήθως, από τις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στη γέννα και είναι απόλυτα φυσιολογικές. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη αν νιώσετε την ανάγκη.

Για τον άνδρα δεν είναι τόσο συνήθη τα συναισθήματα της ανησυχίας και του φόβου που αφορούν την εγκυμοσύνη. Αντιθέτως, βιώνουν χαρά, υπερηφάνεια, αλλά, συνάμα, και αντικρουόμενα συναισθήματα που αφορούν τις αλλαγές που επιφέρει ο ρόλος του πατέρα. Συχνά, βιώνεται το αίσθημα του αποκλεισμού, καθώς, λόγω της εγκυμοσύνης, όλοι ασχολούνται με τη γυναίκα. Στην πορεία, αναπτύσσεται το αίσθημα της ευθύνης, τόσο απέναντι στη γυναίκα, όσο και στο παιδί που πρόκειται να γεννηθεί. Ο ρόλος του πατέρα είναι σημαντικός, για αυτό και είναι αναγκαία η βοήθειά του, τόσο σε πρακτικά θέματα που αφορούν την καθημερινή φροντίδα του βρέφους, όσο και τη συναισθηματική στήριξη της γυναίκας που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος ευθυνών σε εκείνην τη φάση.

Είναι βέβαιο ότι, τις πρώτες μέρες που θα επιστρέψετε στο σπίτι, θα νιώθετε άγχος και αγωνία μέχρι να βρείτε τους ρυθμούς σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε μήπως δεν είστε καλοί γονείς και να νιώθετε ότι δεν γνωρίζετε τίποτα και αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο, όταν δέχεστε πληθώρα αντικρουόμενων συμβουλών από συγγενείς ή φίλους. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τους εαυτούς σας με άλλους γονείς, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εσάς, ανεξαρτήτως από το πόσο άνετοι δείχνουν εξωτερικά.

Κατερίνα Μπόσι