Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Τα οφέλη της θεραπείας με ζώα σε παιδιά

Η θεραπεία με ζώα είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας που περιλαμβάνει την παρουσία ή την αλληλεπίδραση με ένα ζώο, με σκοπό να διευκολύνει την πρόοδο κάποιου θεραπευτικού στόχου.

Διαθέτει πολλές μορφές και χρησιμοποιεί αρκετά ζώα, όπως σκύλους ή ινδικά χοιρίδια, κ.ά..

Θεωρείται ότι τα ζώα είναι ένας μεταβατικός παράγοντας που επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργήσουν τις πρώτες επαφές μαζί τους. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά είναι πιο προετοιμασμένα για τις ανθρώπινες επαφές που θα ακολουθήσουν και θα έχουν καλύτερες συμπεριφορές μέσα στην κοινωνία. Η θεραπεία με ζώα ξεκίνησε να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ορισμένα ζώα μεταφέρθηκαν σε ιδρύματα ψυχικής υγείας, έτσι ώστε να καταφέρουν να κοινωνικοποιήσουν τα άτομα μεταξύ τους.

Πολλοί εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν τα ζώα, συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις, για να βοηθήσουν τα παιδιά σε διάφορους τομείς. Η Εργοθεραπεία χρησιμοποίει αρκετές τεχνικές και μεθόδους μέσω της θεραπείας με ζώα, στοχεύοντας στην ποιότητα της υγείας και της ευημερίας των παιδιών. Ακόμη, προωθούν την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την πρόληψη. Η θεραπεία με ζώα και η Εργοθεραπεία έχουν κοινούς στόχους που θέλουν να επιτύχουν, ώστε να εμπλουτίσουν όλες τις πτυχές ενός παιδιού.

Τα οφέλη της θεραπείας με ζώα έχει αποδειχθεί πως είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα συμμετέχουν πιο ενεργά στις θεραπείες και φαίνεται να τους ενδιαφέρει περισσότερο το πρόγραμμα και οι μελλοντικές δραστηριότητες που πρόκειται να εμπλακούν. Οι στόχοι που βάζουν οι εργοθεραπευτές επιτυγχάνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Εργοθεραπεία.

Ακόμη κάποια από τα οφέλη που αναφέρονται στα παιδιά είναι:

η βελτίωση στις κοινωνικές τους δεξιότητες.

η βελτίωση της συμπεριφοράς.

η βελτίωση της βλεμματικής επαφής.

η μείωση του άγχους.

μεγαλύτερη ανταπόκριση προς τα συνομήλικα παιδιά.

μεγαλύτερο ενδιαφέρον για νέες δραστηριότητες.

θετικό αντίκτυπο στην γλωσσική παραγωγή λόγου των παιδιών.

θετικά αποτελέσματα στην λεκτική κοινωνική συμπεριφορά τους.

Η επαφή με τα ζώα μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, τα οποία να βοηθήσουν τον τρόπο ζωής των παιδιών, την υγεία τους, την κοινωνική τους ενσωμάτωση και την συνεργασία μεταξύ των θεραπευτών, αλλά και των ίδιων των παιδιών. Μπορεί να τα βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξή τους και στην καθημερινή τους ρουτίνα. Συνδυάζοντας τα ζώα με το έργο, οι εργοθεραπευτές μπορούν να πετύχουν πολλούς από τους στόχους που έχουν θέσει για το κάθε παιδί.  

Κατερινα Νούση